Szirmay-kastély

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Volt Szirmay-kastély, barokk, 18. sz. Erősen átépítve.
:
Szabadon álló, jelenleg csak egyszintes, megközelítőleg kereszt alaprajzú épület. Jelenleg állagmegóvási munkák folynak rajta, így a kastély ablakai, bejáratai téglával be vannak falazva, a síkfödém beton mennyezet életveszélyes, mert omlik. A kastély valaha állt tornyait lebontották, falait újrarakják.
Egykori parkban szabadon álló, földszintes részben alápincézett négy saroktornyos épület, melynek keleti oldalán oromzatos középrizalit alatt lévő főbejárathoz vezetett fel lépcsősor. Az orommezőben gróf Szirmay család címer pajzsa, mára elpusztult. A nyugati oldali középen lép ki a homlokzat vonalából egy 3 menetes toldaléksarus melynek bejáratához az előtte pilléreken álló teraszhoz lépcsőfeljárók lehetett feljutni a nyugati toldaléktól délre lép ki a kastélykápolna. A főhomlokzatokat erőteljese tetőpárkány a tornyokat körülfutó osztópárkányok, az ablaknyílásokat szemöldökpárkányok díszítették, mára ez sem nagyon látszik. Az épület és a hajdani szép park teljesen tönkre ment.

A felújítás folytatódik, a nyugati homlokzatot már rendbe hozták. A kastély többi részén az újjáépítés, állagmegőrzés nyomai láthatók. Az újonnan épített falfelületek terjedelme tanusítja, milyen mértékben romosodott el a "80-as évek közepére a kastély, a bezárásáig iskolaként használták.

Az elmúlt napoktól a belső terekből a romokat, hordalékokat eltakarították, mert ez évben először a majális idejére meg akarják nyitni a látogatók előtt.
A park helyén futballpályát alakítottak ki, a füve, környezete rendben van, de azért az elpusztult park mindenképpen nagy veszteség.
A futópályán most kezdik felállítani az ideiglenes fabódékat a majális idejére az árusoknak.

A felújítás tervezőmérnöke Gulybán Ede. A hasznosítási terv 2003 őszétől él, ahhoz viszonyítva számomra lassúnak tűnik a haladás. Társadalmi-közösségi, szolgáltató funkciót szánnak neki, különféle egységekkel, konferenciateremmel.
A pontszámmal nem az eredményt, hanem a törekvést értékeltem.