Református harangtorony

egyéb szakrális épület
Edelény Körzeti Földhivatal
Ref. harangtorony, középkori, 15-16. sz.-i eredetű, fa galériája 1786-ból.

A szendrői harangtoronyi helyzete, méretei és jelentőségteljes formatömege okán uralja a városképet, bármelyik irányból nézünk is a központ felé. Bár a református nagytemplom mellett áll szorosan, mégis nyilvánvaló, hogy a két épület nem kapcsolódik szervesen semmilyen tekintetben.
Ezért aztán az építését is kétféleképpen gondolták (nem tudom, meg most is, vagy már a kérdés eldőlt?). Az egyik álláspont a torony építését 1520-ra valószínűsíti, és az Alsó-vár egyik őrtornyaként határozza meg.
A másik elképzelés szerint az 1663-64-ben, a Bebek-család magánvára mellett épült nagytemplom része lehet. Ez nekem nagyon furcsa, mert akkor a két épülettestnek tömegében, arányaiban szervesen kellene illeszkednie. Ezt az összefüggést nem látom. A templom a torony mellet, mintegy véletlenszerűen áll, és a méretek sem harmonizálnak.
A harangtotony négyzetes alaprajzú, terméskőből épült, és néhol az eredeti vakolata is megmaradt. Ablakai félköríves záródásúak, belseje a középkort idézi, igazi vártorony hangulatot.
Mai külső megjelenését 1986-ban kapta, amikor fagalériás, hegyes toronysisakot kapott. A toronyban egy 250, egy 116 és egy 87 kilogrammos harangról írnak, de én csak az egyiket, valószínűleg a legnagyobbat találtam ott. Ezt 1726-ban, Oláhpatakon öntötték.