Árpádházi Szent Erzsébet
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, gótikus, 14-16. sz. Boltozata 1787-ből, tornya 1802-ből. Berendezés: fő- és mellékoltárok, padok, rokokó; orgona 1794-ből, készítője Komornik János. 15-18. sz.-i síkövek. A templom körül középkori körítőfal, körtemplom, harangtorony és
:
Északi falával a városfalba épült, a téren szabadon álló, keletelt, tégalalap alaprajzú csarnoktemplom, melynek déli falához előcsarnok, felette oratórium, illetve nyugati falához nyolcszögletű torony kapcsolódik. A templom előtt délre rotunda, az egykori harangtorony és a kerítőfal maradványaival.
A főbejárat a déli homlokzat előteréből nyílik. A hajó északi és déli homlokzatát nagyméretű, támpillérek közötti csúcsíves ablakok törik át. Az északi és a déli falban az egykori (1671) kapuáttörések nyomaival. A keleti homlokzatot három csúcsíves ablak töri át. A nyugati háromemeletes, nyolcszögletű toronyból nyílik egy újabb, egyenes záródású bejárat. A toronysisak alatt egykori óramű nyomai láthatók.
Az épület nyeregtetős, palával fedett.

Az épület a megelőlegezett osztályzatot részemről megkapta. Szép és hatásos. Remélhetőleg az építők elkövettek ( felujítók ) minden tőlük telhetőt!