polgárház
városi polgárház
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Lakóház, 17. sz.-i eredetű, 19. sz. végi, eklektikus átépítéssel.
:
A 495 hsz. telken jelenleg három lakóépület áll. A Kossuth utca 61., 63., és az Attila utca 1. ház lakásainak bejárata is a telekről nyílik. Az épületek mellett a telken jellegtelen melléképületek (garázsok) állnak.
A védettség csak a zártsorú beépítésű. "L" alaprajzú, nyugati szárnyán alápincézett, egyemeletes épületekre vonatkozik.
A kapuzata a nyugati főhomlokzat bal szélén nyílik, kőkeretének késő reneszánsz (XVII. századi) faragású íve virág- és levéldíszes, oroszlános záróköve másolat. Az épület lenyesett sarka homlokzatként lett kialakítva, rajta múlt századi, 3 vaskonzolon nyugvó öntöttvas korlátos erkély. Déli homlokzata 2 tengelyes. A földszinti nyílások egyenes záródásúak, sima keretelésűek, az ablakok felett szemöldökpárkány.
Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett.
Az udvari homlokzat nyugati részén, az emeleten függőfolyosó fut végig, amelyre a feljárást egy egykarú fedetlen, betonlépcső biztosítja a homlokzat előtt.

Jó állapot, kár a kisebb hibákért.

Attila utca (0.028 km)