Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom. Hajója és tornya román stílusú, 13. sz. Szentélye gótikus, 15. sz. A torony legfelső szintje 1791-ből. 19. sz.-i átalakításokkal.

A templom kerítőfalát két éve felújították. Legkorábbi hajója 12. századi, 16 m, sokszögzáródású, támpillérekkel erősített szentélye diadalívvel kapcsolódik a hajóhoz. A 2001-ben végzett falkutatás során (Simon Zoltán régész vezetésével) előkerült egy reneszánsz pasztofórium a szentély északi falán, melyet 1749 körül falaztatott el az akkori evangélikus lelkész.
A karzat 1794-ben, a szószék és az Úrasztala 1795-ben készült, az orgonát 1906-ban Kerékgyártó János készítette. A padok zöld festése alatt feliratok, ornamentikus díszek találhatók, ezek helyreállítása még várat magára.
A több mint 30 m magas négyzetes alaprajzú tornya régen vaskos oszlopokon állott. Felső szintjét 18-19. században emelték, hármas ablakaival a román kort idézi. Két harangja van: a nagyobbat (417 kg) Seltenhofer Frigyes 1887-ben, a kisebbet (207 kg) 1938-ban Szlezák Rafael öntötte.

Népi lakóház (3.611 km)