Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
3047
törzsszám:
996
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
cím:
helyrajzi szám:
343
település KSH kódja:
6053
földhivatal:
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, románkori, 13. sz.-i eredetű, barokk, 18. sz.-i átalakításokkal. Berendezés: festett fakarzatok, szószék, fapadok, népies barokk, 1790 körül.

Állapotjelentések

2018.04.08 11:30 fehér állapot: 5 - pont: 68

A 12-13. században építhették, eredetileg falfestmények és latin nyelvű szövegek voltak benne, ezeket a reformáció idején lefestették. Az 1977-ben kezdődött helyreállítása, renoválása során megkezdték a freskók, falképek feltárását is, a munka azonban forráshiány miatt egyelőre sajnos, leállt. A középkori falképek geometrikus mintákat és bibliai történeteket ábrázolnak.
Látogatásom után tudtam meg, hogy a hajó 18. század végi kazettás, festett famennyezetét már 1910-ben lebontották, elszállították, majd restaurálás nélkül visszahozták. Ezek most letakarva a parókia udvarán állnak. A templomnak most egyszínű, sík deszkamennyezete van.
Népies barokk bútorzata az 1790-es években készült. Két éve egy ózdi vállalkozó dolgozott a templomban, a karzat felújítását olyan tökéletlenül végezte el, hogy azt alá kellett dúcolni.

Különösen becses értéke annak a két oltárterítőnek a másolata, melyek eredetijét a sárospataki egyházi múzeumban őrzik. Egyik terítőjén a következő, latin nyelvű felirat olvasható: „ANNA SZAZ PECIT AD COENAM DOMINI DEDICAT ECCLESIAE RAGALIEN 1548” – ez a legrégibb, megmaradt magyar úrihímzés. Dienes Katalin terítője 1683-ban készült, három másik hímzés közül az egyik másolata szintén látható itt, az eredetijük 18. századi munka.

2014-ben vakolták fel és festették fehérre a külső falakat, de sajnos a vizesedést nem tudták megszüntetni.
Megadtam a templomnak a maximum pontszámot, mert végülis történtek kedvező változások, de az eredmény nem tökéletes.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (2.940 km)
Lakóházak (2.993 km)