Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, copf, 1787-1808. Festett famennyezete és karzata 1800 körüli, átfestve. Berendezés: szószék, padok, stallum, 1789.
:
Utcasorban, de az utca vonalától beljebb szabadon álló, téglány alaprajzú, észak déli tengelyű, kontyolt nyeregtetős épület, déli oldalán négyzetes alaprajzú, tort vonalú gúlasisakos toronnyal.
Mind a templomot mind a tornyot fémlemezek fedik. A templomtest déli homlokzatának, valamint a karzatszinttől feljebb a torony sarkai visszaugratottan lekerekítettek.
A torony déli oldalán kőkeretes, kosáríves záradékú kapu nyílik. A szemöldökkövet zárókőimitáció díszíti, a keret külső széleit keskeny szegély kíséri. A kapu szárnyai vaslemezből állnak, 19. század eleji munka. A kapu felett íves vonalú, szőlőfürtökkel, volutákkal és meandermotívummal díszített keretbe foglalt építési tábla látható, felette fűzérdísz. A tábla felett tagolt övpárkány fut, mely azonos a templom főpárkányával. A felette lévő szinten szalagkeretes körablak nyílik. A szalagkeret kívülről itt is keskeny szegély határolja. Egy újabb övpárkány felett fekvő téglány formájú, vakolt szalagkeretes ablak látható. A harangszinten oldalanként egy-egy, félköríves záradékú, kívülről szegéllyel kísért szalagkeretes ablak nyílik. A tornyot óra nélküli órapárkány koronázza.
A templomépület déli homlokzatán a toronytól jobb és balra egy-egy fekvő ovális formájú, keret nélküli ablak látható. Az oromfalak homorú ívben csatlakoznak a toronyhoz, az oromfalak sarkain kő gombok állnak.
A keleti homlokzat tengelyében egyetlen szegmentíves záradékú, külső oldalán keskeny szegéllyel kísért szalagkeretes ablak nyílik.
Négy, ugyanilyen formájú ablak nyílik a templom nyugati homlokzatán, míg a homlokzat tengelyében egy lekerekített sarkú, de egyenes szemöldökű, kőkeretes ajtó nyílik. A kőkeret külső széleit keskeny szegély, a szemöldökkövet zárókőimitáció díszíti. Az ajtó felett félkör alaprajzú pilasztereken nyugvó kettős szemöldökpárkány látható.

1784-1787 között épül II. József engedélye alapján a református templom.
információ: szeporszag.hu