Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, középkori eredetű. Mai alakjában barokk, 1752. Berendezés: Madonna-szobor, gótikus, 1480 körül; Fő- és mellékoltárok, szószék, padok, barokk, 18. sz.
:
Egyhajós keletelt templom. A szentély keskenyebb a hajónál, a nyolcszög 3 oldalával záródik, falait körben támpillérek erősítik. Főhomlokzat előtti tornyán gúlasisak, az órapárkány alatt félköríves ablakok, melyek keskeny osztópárkány állnak. A torony élei lekerekítettek, szélein lizénák futnak végig. A torony alján nyíló kapu fölött díszesen faragott címeres kronosztikonos tábla az 1753-as újjáépítés évszámaival. Meredek, cseréppel fedett nyeregtető.

A templomot lelkiismeretesen gondozzák, sajnos az előző felújítás során nem sikerült rendesen szigetelni, ezért az épület vizesedik, a vakolat belül is megmozdult a hajó északi oldalán. A szellőztetés céljából kavicsot szórtak le a fal mellé ezen az oldalon.
A templom legnagyobb ékessége (véleményem szerint) az üvegszekrényben álló, 15. századi üreges faszobor: Mária a gyermek Jézussal. Sérült, Jézus jobb karja hiányzik.
A fedélszékre még az eredeti falépcső vezet. A templomnak ezen a szintjén jól láthatóan különválik a felújítás nyoma, melynek során a tetőzetet megmagasították. Az új fal alatt jól látszik a homokkő, amelyből a templom épült.

A templomkertben nagyon szép Jézus-szobor áll, részleteket, adatokat eddig nem tudtam róla megkeresni.

Mária-szobor (0.049 km)