Kolostor

kolostor
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Erdészet, volt pálos kolostor; a középkori kolostor romjaira épült barokk stílusban. A 18. sz.-ban átépítve.

Évek óta üresen áll a pálosok diósgyőri kolostorának épületegyüttese, korábbi használója az Erdészeti Igazgatóság már vagy három éve kitelepült belőle, átvette a NÉBIH, de nem kezdett vele semmit. Lecseréltette a zárakat, az addigi portás-gondnokot szélnek eresztette, azóta az épület és kertje teljességgel megközelíthetetlen.
Úgy látszik kívülről, hogy igen nagy károkat csak a kapu szenvedett el, az épületeken vakolathiba látható, az ablakokat rendbe kell hozni, a tetőcserepek a felületes szemlélő számára nagyjából épek.

A kolostorra vonatkozó anyagok keresése közben találtam egy számomra nagyon érdekeset, - Bereczki Zoltán jegyzi - amely nemcsak a múltról, hanem a lehetséges jövőről is kifejt gondolatokat.
Hogy végül mi lesz, nem tudni, a játszótéren egy idős hölgy azt mondta, úgy hírlik, megveszik a máltaiak.
Ennek örülni is lehet, merrt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci központja a szomszédban van, és minden remény adott arra, hogy az épületegyüttes és parkja a kezelésükben közcélokat fog szolgálni.
Meglátjuk... Egyelőre ennél többet nem sikerült megtudnom.

Miután sehogy sem sikerült bejutnom (a kulcsokat a NÉBIH Pestre vitte) képeket csak a kerítésen kívülről, erős zoom-mal tudtam készíteni.

Bereczki Zoltán: Pálos épületek Diósgyőrben
/részletek/

A kolostor és főbb épületei a mai Erdész utca - Köln utca - Árpád út - Hegyalja út által határolt területen voltak... a XIV. század elején alapították. A forrásokból arra lehet következtetni, hogy az épület 1304-ben már állt. A középkorban az uralkodók kedvelték a pálosokat, több adományt, kiváltságot kaptak. Az aranykor 1526-ig tartott, ekkor Serédy Gáspár, Ferdinánd híve feldúlta a kolostort, majd 1549 körül Balassa Zsigmond elpusztította azt. Az újabb – rövid – virágzás a XVIII. században következett be: 1739–1742 között újjáépítették a kolostort, immár barokk stílusban. A kolostor a középkorhoz képest szerényebb lehetőségek között élte életét, míg 1786-ban II. József feloszlatta a rendet. A kolostor és gazdasági épületei ekkor kincstári (erdészeti) kezelésbe kerültek, és jelenleg is az erdészet tulajdonát képezik. 1936-ban, majd 1939-ben az épületet tiszti lakká építették át, egyes részeit lebontották, egyes alapfalakra ráépítettek, így jött létre a mai épület. 1950-ben a kolostortól délre álló melléképületeket a lillafüredi út miatt lebontották. 1973-ban még állt a kolostorkertben a korabeli istálló és a kocsiszín, ma már ezek sincsenek meg. Ugyancsak 1973-ban Czeglédy Ilona vezetésével a panellakótelep építése miatt leletmentő ásatást végeztek a területen, és több, addig nem ismert középkori épület maradványát találták meg. Az idő rövidsége miatt sok kérdésre nem sikerült választ találni, amikor „ideiglenesen” visszatemették a romokat (újabb ásatásra azóta sem került sor).
... Az 1973-ban még meglévő malom, istálló és kocsiszín már nincs meg. Nagyjából az 1973-as állapotában áll a főépület két szárnya (üresen) és a gazdasági épület.

Pince (0.255 km)
Mária-szobor (0.879 km)