Megyeháza

közigazgatási épület
megyeháza
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Megyeháza, klasszicista, 1809-1836
:
Utcavonalban álló, szabálytalan alaprajzú, két emeletes kontyolt nyeregtetős cseréppel fedett épület. Az épület 7-5-7 tengelyes a választópárkányokkal tagolt főhomlokzatán az öttengelyes középrizalitot Az első emelettől a főpárkányig felnyúló 6 ionoszlop és középső négy ablaktengely előtt húzódó páros nőkonzolos vaskorlátos erkély hangsúlyozza. Az épület földszintje sávos vakolatdíszítésű, az ablakai félköríves záródásúak. Az első emeleti ablakok félköríves, míg a második emeletiek egyenes záródásúak. Az épület bejárata, az épület középtengelyében nyílók, faragott ajtószárnyakkal. Udvari homlokzata egyszerű kiképzésű, félköríves ablakokkal. A déli szárny első emeletén vaskorlátos függőfolyosó.

Az épületegyüttest az előző jelentés óta új, üvegfalú szárnnyal bővítették. A régi épület főbejáratánál a falhibák és a faldíszek továbbra is megmaradtak, a dufart mennyezetén is vakolathibák látszanak.
Az épület kocsibejáró felőli oldalát sem újították még fel; a belső udvar felőli frontok jó állapotúak.
A belső terek szépek, hibátlanok. A díszterem előtti tágas aulában rendszeresen láthatók a megye alkotóinak munkáiból kiállítások.