Bárczay-kastély

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Művelődési ház, volt Bárczay-kastély és melléképületei, barokk eredetű. Mai alakjában eklektikus, 19. sz.

2018.02.09 12:23 fehér állapot: 5 - egyéb

A barokk eredetű kastély, a 18. század második felében épült, 1820 körül klasszicizáló stílusban átépítették. Mai eklektikus alakját a 19. század második felében nyerte el. Parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett épület. A déli főhomlokzatot középrizalit hangsúlyozza, hat féloszloppal tagolva, amelyek az erőteljes párkányt és fölötte az attikát támasztják alá. A középső három oszlopközben félkör záródású nyílások vezetnek a nagyterembe. Az attika közepén nagyméretű címerpajzs található. A sík mennyezetes helyiségek a középfolyosóról nyílnak. A pince dongaboltozatos.
Hatalmas, arborétum jellegű parkja a kúriával együtt helyi védelem alatt áll.
2007-ben újították fel, előtte 17 évig zárva volt, tíz éve kezdett el újra működni benne a művelődési ház.
A Gárdonyi Géza Művelődési Ház gyakorlatilag önellátó.140 m2-es rendezvényterme akár 130 fő befogadására is alkalmas. Két klubterme (43 és 25 m2-es), zárható öltözői fény- és hangtechnikai felszereltsége a nagyteremmel együtt sokféle felhasználást tesz lehetővé.
Tervükben szerepel a kastély háta mögött meglévő két beton alapra egy szabadtéri fedett létesítmény megépítése, és az idők során teljesen elpusztult cselédház lebontása. Ehhez azonban mindenképpen műemléki útmutatást és engedélyezést kérnek.

Erőmű (1.217 km)