Nepomuki Szent János-szobor

Plasztika
szobor
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Nepomuki Szt. János-szobor, copf, 1806.

Elkeserítő állapotban van a szobor, időről-időre feltűnik a látványos romlása. A mészkövet lassan megeszi az idő, a talapzata is esik szét. A közelében álló vadgesztenyefa teljesen ránő, már alig látszik belőle valami. A hátoldalán a feliratok lassan eltűnnek.
A közelben álló templom gondnokával beszéltem, azt mondja, a plébános eddig nem gondolt a felújítására, legközelebb csak februárban pályázhatnak az egri érsekséghez, amelyhez tartoznak. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a szobor a közeljövőben figyelmet kap, mert amennyit lehet, most a templom felújítására pályáznak (a templom nem műemlék, de élő, rendszeresen miséznek a falai között).
A szobor 1806-ban készült, a templomhoz felvezető lépcsősor bal oldalán, és a kancellária (Kohászati Múzeum) között áll. A gesztenyefa miatt alig látható.