Lakóház; Könyvtár

plébánia
r.k. plébánia
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
R.k. plébániaház, barokk eredetű, eklektikus, 1890 körül.
:
A Mindszenti templomtól északra, az utca vonalában szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú épület, kontyolt déli végén kéttengelyes, oromzatos rizalittal.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, fölöttük hangsúlyos vakolatdísz. Az emeleti ablakok alatt a főhomlokzat teljes hosszában hangsúlyos párkány fut végig. Az emeleti részét pilaszterek osztják mezőkre, amelyekben egy-egy egyenes záródású ablak nyílik. Az ablakok felett félköríves oromzatdísz. Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület. Az udvari homlokzaton kőkeretes egyenes záródású bejárati ajtó található, felette szegmensíves záróköves ablak. A többi ablak kőkeretes, egyenes záródású. A földszint és az emelet között esőtető.

2016.10.16 09:14 fehér állapot: 3 - egyéb

1. A Mindszent tér 2. szám alatt álló műemlék eredetileg a 18. században épült, földszintes, barokk épület: római katolikus plébániaház, káptalan. volt.
Később, 1870 körül ráépítettek egy emeletet, eklektikus stílusút, ekkor már Doleschall-kúriaként szerepelt.
1994-ben újították fel, jelenleg a központi (Szabó Lőrinc és Lévay József) Városi Könyvtárnak az otthona.
Az épület vakolata a földszinten, a lábazatnál nagyon rossz állapotban van, belül esztétikus, a funkciónak megfelelően működik, és a nem számottevő lépcsőhibákat leszámítva jó állapotban van.

***
2. A ma működő plébánia a Mindszent tér 6 szám alatt, a Mindszent tér 2. alatti Városi Könyvtárra merőlegesen, a templom szoros szomszédságában áll. Jó állapotban van, nemrég teljes felújításon esett át.
Jelenleg a Mindszenti templom felújítása történik, a tervek szerint ez év júniusában adják át.

Mária-szobor (0.024 km)