Rendház

egyéb közösségi lakóépület
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Kollégium, volt minorita rendház, barokk, 1729-1734. Egykori refektóriumának bútorai, barokk, 1773-1775; tölgyfa lambéria, 18. sz. második fele.
:
A rendház a templom nyugati falához csatlakozó "U" alaprajzú épület. Alaprajzi érdekessége, hogy a keleti szárny a szentély záródásához csatlakozik. A főhomlokzat tizenegy tengelyes. Az épület egyemeletes, földszinti és emeleti ablakai egyszerű vakolatkeretezésűek, a két szint között erőteljes párkány fut végig.
A déli homlokzatán található a mai bejárat, mely fölött a minorita rend címere látható. Eredetileg e déli homlokzaton kapu is volt, melyet feltehetően az 1843. július 19. tűzvész után falaztak el.
Az épület nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett.
A nyugati épületszárny északi végében a konyha oldalépületei állnak.

Az épület főbejárata jelentős műemlékek társaságában nyílik a Hősök tere felé (Minorita templom, Földes Ferenc Gimnázium, Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, postaépület).
A másik, a Deák tér felé eső frontja már nem ilyen szerencsés. Vakolathibák, ablakkeretek hibái és az ablakok díszes vasrácsai várnak segítő beavatkozásra. Gondolom, ennek kizárólag pénzügyi akadályai vannak, mert egyébként a saját erős napi gondozás jelei nyilvánvalóak mind a rendház, mind a nemrég felújított templom vonatkozásában.
A rendház falai között a Kelemen Didák Fiúkollégium és étterem működik.