Megújulásunk támogatója:  

Magyar othodox templom

azonosító:
2935
törzsszám:
851
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
g.kel. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
2626
település KSH kódja:
30456
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Magyar orthodox templom, copf, 1785-1806. Berendezés: ikonosztáz, késő barokk, 1791-1793, Jankovits Miklós faszobrász műve; Mária-oltár, úrkoporsó, ikontartók, szószék, püspöki trónus, stallumok, copf, 18. sz. vége; ikonok a 17. és 18. sz.-ból.
:
Egyhajós, főhomlokzata fölött sudár, törtvonalú, magas bádogsisakkal. Nyugati homlokzatán timpanonos középrizalit, a toronyhoz csatlakózó oromfalak végein copf díszvázán. Oszlopos kapuzat kronosztikonnal, kosáríves ablakok Fazola-féle díszrácsokkal. A déli oldalon ugyancsak oszlopos bejárat kronosztikonnal, díszvázákkal. A hajón három félköríves ablak, a karzatra nyíló elfalazva. A kosárívvel záródó szentély keleti oldalán a hajóéval megegyező ablak. Az északi oldal minden részletében a délit követi, azonban a bejáratot elfalazták. Ugyanitt egykarú lépcsőről nyíló toronybejárat. A magas kőlábazat mentén változatos formájú, többnyire piszkei kőből faragott görög és magyar feliratú síremlékek.

Állapotjelentések

2018.01.11 14:55 fehér állapot: 4 - pont: 24

Állagmegóvásra támogatást kap a templom, erre nagy szükség is van. a falai a lábazatnál vizesednek, a penész is megjelent. A belső terekben kisebb-nagyobb falhibák mutatkoznak, ráférne egy teljes felújítás, de egyelőre most ennyi várható. Egyébként a napi gondoskodás látszik rajta, liturgiát télen nem itt, hanem a múzeum kápolnájában tartanak. A kertje, környezete rendezett, a templom látogatókat is fogad.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.054 km)
Lakóépület (0.056 km)
Lakóépület (0.062 km)
Lakóház (0.065 km)
Lakóépület (0.082 km)