Pincék

Agrár műemlék
pince
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Pincék, 19. sz. 2. fele.
:
A csabai sori pincék két eltérő típust képviselnek. Egy részük közvetlenül a hegyoldalba épült, főhomlokzata egyszerű kiképzésű, leginkább csak a bejárattal, illetve szellőzővel ellátott homlokzatuk előtt betonozott tér.
Másik épületegysége az utcavonalban zárt sorú beépítésben áll. Emeletes, nyeregtetős épületcsoport. Főhomlokzatának jellegzetessége a bejárat, illetve a mellette elhelyezkedő ablak. Az emeleten erkélyeket alakítottak ki.

A Mélyvölgy utcai bevezető szakasz megfelelő állapotban van, a Csabai sor pincéi szélsőségesen vegyes képet mutatnak. Megmaradtak itt-ott a régi elemek, kapuk, ablakok, díszítő elemek, de jellemző, hogy a javítgatásokat, pótlásokat nem a stílusnak megfelelően végezték. A pincékre épített emeletek stílusa gyakran nincs harmóniában a pincével.
A hegyoldalnak támasztott betonfal 2014-ben leomlott, 2015. márciusában nyílt lehetőség az újjáépítésére.
Sürgetően fontos az út javítása, a pincék ezen a soron többségükben eladók, remélhetőleg méltó kezekbe kerülnek majd.
A terület fölött az Avasi Borút Egyesület gondnokságot vállalt, rehabilitációja a Miskolc-Belváros rendezési terveiben szerepel.

Pince (0.181 km)