Encs Körzeti Földhivatal
Ref. templom, gótikus 15. sz.; 18. sz.-i átalakítással.

2017-ben a Református Egyházkerület a Széchenyi 2000 alapból 40,64 millió forintot nyert el a templom külső felújítására. A munkát a miskolci székhelyű Takács és Társa Kft. végzi, a tervek szerint egy év leforgása alatt. A templombelső is rossz állapotban van, az majd egy következő pályázat tárgya lehet.
A templom elődje, mely a 12. században épült, a 16. században lett reformátussá. Ez a templom 1794-ben leégett, a harangja is elolvadt, csak a falai maradtak meg. Támpilléres, szentélye keskenyebb a hajónál, és a nyolcszög három oldalával záródik.
1795-1811-ben építették újjá barokk stílusban: csúcsíves ablakait félkörívesre alakították át, a nyugati oldalra órapárkányos, 28 m magas tornyot 1823-25 között építettek. Itt van a templom egyszerű, szép barokk kőkeretes bejárata is.
Két harangja van: a nagyobbik 63 cm-es, 200 kg-os, felirata: „A megégett felsőmérai református ecclesiának hamvaiból újonnan öntette 1794-ben.” 55 cm-es, 100 kg-os harangjának felirata nagy családi drámáról beszél: „Tebenned bíztunk eleitől fogva. Isten dicsőségére és megboldogult gyerekeinek, Sándor és Annuska, Zsuzsika és Margitka emlékére a felsőmérai ref. egyháznak ajándékozták szülei, Hallgató János és neje Matusz Margit az Úrnak 1934. esztendejében. Öntötte Szlezák László Magyarország aranykoszorús harangöntőmestere Bp-en.