Sírkövek

TEMETŐ
vegyes temető
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Temető, ref. és izr. sírkövek, 1800 körül.
:
Az Ady Endre utca keleti oldalán dombtetőn található, ma is működő temető utca felőli részen, a domb oldalában 15-20 db, tufából faragott, teljesen lepusztult felületű, vagy darabokra tört sírkő, valamint egy kopjafa található.
A sírkövek között három típus különíthető el. A legtöbb példány lefelé szélesedő, félkörívesen záródó darab, tetején ötszög alakú kiemelkedő résszel. Az íves részt lemez és pálcatag keretezi, az ötszögben három karéj fedezhető fel. A másik típus obeliszk formájú, felfele keskenyedő, felül háromszögben végződő formát mutat. Az e típushoz tartozó, keretezés nélküli sírkövek felső részen szamárhátíves, rácsozott felületű alapból kinövő szomorúfűz-motívum látható. A harmadik típusú sírkövek ugyancsak felfelé keskenyedő formát mutatnak, s ezek felső része is háromszög alakú. E típus esetén a sírkövek külső széleit egyszerű szegély követi, a sírkövek felső részében koszorú látható. Az összes sírkő felirata oly mértékben lekopott, hogy ma már olvashatatlan. Megjegyzendő azonban, hogy mindhárom sírkőtípus megtalálható a temető fiatalabb részein is, ahol a jobban olvasható feliratok szerint a 20. század első két évtizedéből származnak. Így a lepusztult felületű sírkövek legfeljebb a 19. század végén készülhettek.
Az egyetlen kopjafa alsó, négyzetes metszetű része felett három, hegyével egymásra állított kicsi gúla, felül pedig egy nyújtott, hosszú gúla látható. Ez is legfeljebb 19. század végi lehet.
A terület délnyugati sarkában, a temető többi részétől elkerítve kis izraelita temető van. Az itt található síremlékek között hat - részben egymáshoz is hasonlító típus különíthető el. Általánosan jellemző, hogy a sírkövek téglalap formájúak, csopan felső részük között vannak különbségek. A sírkövek egy részét sima, félköríves mező zárja le.
(1. kő). Előfordul, hogy a félköríves részt kagylóminta díszíti (3. kő). A kagylóminta enyhén csúcsíves lezárású sírköveken (5. kő) is előfordul. A negyedik típusban a félköríves felső rész két oldalán egy-egy kúp alakú elem is megfigyelhető (4. kő). A sírkövek ötödik típusát a többszörösen ívelt vonalúan lezárt felső részű kövek alkotják (6. kő). Ennél a típusnál a téglalap alakú alsó rész és az íves felső rész között nincs elválasztó tagozat. A hatodik típusban maga a szövegmező található félköríves keretben, az ívsorral és xxx motívumokkal elválasztott felső rész maga is téglalap formájú, melynek közepén plasztikus, félköríves mezőben szomorúfűz látható, míg a félköríves mező két oldalán kifelé hajló kagylómotívumok láthatóak.

2011.02.28 10:06 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 27,433' E 21° 31,912' - pont: 23

A sírkövek állapota vegyes, némelyik nagyon szépen néz ki, de több olyan is van, amelynek felirata már nyomokban sem látszik. A temető gondozottnak tűnik, kerítése is rendben van.