Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
2856
törzsszám:
1309
szélesség (lat):
N 48° 20,915'
hosszúság (lon):
E 21° 56,271'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
1
település KSH kódja:
11448
földhivatal:
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, késő barokk, 1790 körül, festett famennyezete 1799-ből. Berendezés: festett fakarzatok és padok, 1814.
:
A településen belül, kerítéssel övezett dombtetőn szabadon álló, kelet-nyugati tengelyű épület, keleti oldalán négyzetes alaprajzú toronnyal.
Az épület nyugati vége a nyolcszög három oldalával zárul. A hajó nyeregtetejét és a torony tört vonalú gúlasisakját egyaránt fémlemez borítja.
A bejárat a torony földszintjenek keleti oldalán nyílik, ahol egy álló téglalap formájú, egyenes szemöldökű, kőkeretes ajtó áll. A kőkeret UM széleit sekély bekarcolás kíséri. A karzatszinten kicsi, szegmentíves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A karzatszintet a harangszinttől holkerből álló párkány választja el, mely az egész templomon körbefut főpárkányként. A párkány felett a tornyon széles, vakolt vízszintes sáv. A harangszinten oldalanként egy-egy félköríves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A toronysisak alatt újabb holker fut körbe. A toronyhoz csatlakozó oromfalak háromszög alakúak.
A templomtest sarkait függőleges vakolatsávok követik, melyek a cementes lábazat és a főpárkány alatt körbefutó vízszintes vakolt sáv között húzódnak. Az északi és a déli homlokzaton két-két, félköríves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik.

Állapotjelentések

2015.07.30 10:59 Zerind állapot: 4 - pont: 62

Semmi változás az állapotában, csak az feltűnő, hogy odaépítettek egy stílusban teljesen oda nem illő előtetőt a bejárat elé. A templom alatti kis parkban Trianon-emlékhely van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.