Rudas fürdő

egészségügyi és szociális épület
fürdő
gyógyfürdő
Rudas fürdő, nyolcoszlopos, kupolás török fürdő, 1566.
:
A Gellért hegy és a Duna közötti keskeny, háromszög alakú területen szabadon álló, összetett tömegű épületegyüttes. Északi részében török fürdőcsarnok és az egykor hozzá csatlakozó épületszárnyak megmaradt részei állnak, dél felé egyemeletes épület, modern előtér majd historizáló úszócsarnok és kiszolgáló helyiségei helyezkednek el, a déli végében pedig íves végződésű, földszintes épületrész zárja le az együttest.
Az együttes magja és legfontosabb része a török kupolacsarnok épülete, melynek kváderkő falazata jelen állapotában szabadon álló, tetőzete bádoggal fedett. Az egykor hozzá csatlakozó épületrészek keleti (dunai) szárnyának fennmaradt földszintje 18 tengelyes, vakolatlan kváderfalazattal, egyszerű nyílásokkal. Tőle délre harántirányban áthúzódó, emeletes, kontyolt nyeregtetős épület áll, melynek keleti homlokzata 5 tengelyes, nyugati homlokzatának dór pilaszterek közé fogott középrizalitja 3 tengelyes, párkánya timpanonos lezárású. Déli homlokzatához alacsony, modern előcsarnok épült, melynek keskeny keleti homlokzatát portál, nyugati homlokzatát pedig szalagkeretes fekvő ablak tölti ki. Ettől délre a nagy úszócsarnok historizáló homlokzatú épülettömbje áll. Keleti homlokzata 5+7+4 tengelyes részekből tevődik össze, melynek középső, héttengelyes szakaszán minden második ablaktengelyét timpanonnal lezárt óriáspilaszterek és féloszlopok fogják közre. Nyugati homlokzata hasonló, azzal a különbséggel, hogy északi, öttengelyes szakaszának közepét 1+kapu+1 tengelyes rizalit tagolja, melyet korinthoszi pilaszterek, aedikulás fülkék és rozetták gazdagítanak. A középső épületrész fölött, a homlokzatok síkjától hátrébb 3+3+3+3+3 tengelyes emelet húzódik (a nagy úszócsarnok felépítménye) kétoldalt napozóterasszal. Az együttest a déli végén földszintes, félköríves záródású szakasz zárja, melynek homlokzatai héttengelyesek, az íves végének közepén kőkeretes kapuval. Az egyes épületrészek nyeregtetősek, ill. síkfedésűek.

2010.12.13 14:24 prozak01 állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,387' E 19° 2,862' - pont: 6

Sajnos tragikus állapotú -a homlokzat legalább 3 fajta színben 'pompázik', egyes helyekre már akár az életveszély-táblát is ki lehetne tenni. A híd felőli oldalán a Romkert nevű szórakozóhely működik.