Várrom

Rom
vár
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Várrom, 13. sz. eleje, 14-15. sz.-i kiépítéssel. Romba dőlt a 18. sz. végén.
:
Hegytetőn álló, szabálytalan alaprajzú vár romjai. Délnyugati oldalán egyemeletes kaputorony, előtte ötszögű olaszbástya. Gazdasági épületszárny csekély de helyreállított romjai az északkeleti részen. A középső helyiségben helyreállított kemence, a nyugati külső oldalán emeletes kettős árnyékszék. Palotaszárnyak alsó szintjének részben feltárt alapfalai az északnyugati és a déli részen. A nyugati oldalon lőréses elővédmű maradványai. A déli palotaszárny előtt a várfal síkjából kiugró, téglány alaprajzú, késő gótikus várkápolna, beomlott csillagháló boltozattal, a vállakban baldachinos szoborfülkékkel, négy, mérművek és osztósudarak nélküli ablakkal, melyek alatt - a keleti kivételével - pálcatagos, szemöldökgyámos ülőfülkék maradványai vannak. A kápolna helyreállítás alatt áll. A kápolna alatt dongaboltozatos, teljesen helyreállított pincehelyiség van. A vár délkeleti oldalán ágyúpad, kívülről lőréses köpenyfallal megtámasztva.

A vár látogatható, véget ért a rekonstrukció első szakasza, de a program folytatódik.

Kőkereszt (0.459 km)