14 (környezet: 331)
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Népi lakóház. Tájház.
:
A soros-utcás elrendezésű falu egyik szabálytalan alakú telkén, a református templom közelében álló, kelet-nyugati tengelyű, négyosztatú, zsúpfedeles, kontyolt nyeregtetejű lakóház. A déli homlokzat öttengelyes. Nyugatról az első nyílás egy kisméretű, szegmentíves záradékú istállóablak, melynek szomszédságában az istálló egyszerű, szegmentíves záradékú ajtaja áll. A harmadik tengelyben a kamra közel négyzetes formájú, szegmentíves ablaka áll. A negyedik tengelyben a pitvar ugyancsak szegmentíves ajtaja nyílik. Az ötödik tengelyben a szoba déli ablaka található. Ez vakolt szalagkeretes, álló téglalap formájú nyílás. A szemöldök felett a szalagkeret két vége csigavonalban visszahajlik, vakolatból kialakított virágmintát fogva közre. A homlokzat keleti sarkát sávozott felületű függőleges vakolatsáv követi, felső részén két, egymás felett elhelyezkedő virágmintával. Az ablak szalagkerete, a virágminták és egy keskeny lábazati sáv kék színűre van meszelve. A keleti homlokzatot a sarkokat követő sávozott felületű függőleges vakolatsávokhoz visszaugratottan lekerekített sarkokkal kapcsolt, a lábazati sávot és az eresz vonalát követő vízszintes vakolatsávok foglalják keretbe. Egy, a homlokzat tengelyében húzódó függőleges vakolatsáv a homlokzatot két mezőre osztja. A falmezők tengelyében egy-egy, a déli homlokzat szalagkeretes ablakával azonos formájú ablak nyílik, melynek díszítése is megegyezik azzal. A sarkokat követő sávozott felületű vakolatsávok díszítményei is azonosak a déli oldal hasonló helyzetű vakolatsávján találhatóakkal. A középső vakolatsávon egyetlen virágmotívum található.

2011.11.06 12:37 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 32,520' E 21° 27,329' - pont: 2

A tájház szinte kitűnő állapotú, még a nádtető is majdnem hibátlan, bár kissé látszik már rajta az idő.

Kőkereszt (0.286 km)
Várrom (0.316 km)