Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör.kat. templom, késő barokk, 1813.
:
A település szélén, dombon, szabadon álló, keletelt, félköríves szentélyzáródású épület, nyugati oldalán behúzott toronnyal. A hajó nyeregtetejét és a torony alacsony sátortetejét sík műpala fedi. A nyugati oldalon álló, visszaugratottan lekerekített sarkú torony homlokzatait a sarkokat követő függőleges, valamint a cementes lábazatot és az osztópárkányokat követő vízszintes, vakolt sávok foglalják tükrökbe. A bejárat a torony nyugati oldalán nyílik, egy szegmentíves záradékú, kőkeretes ajtóval. A záradék legmagasabb pontján zárókő imitáció látható, melyben, sarkain homorúan lekerekített mező látható, benne vakolattal elkent korábbi évszám felett az 1908-as évszám olvasható. Az ajtó felett vakolt szalagkeretes, szegmentíves záradékú fali fülke, a karzatszinten pedig egy négyzetes formájú, ugyancsak vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A szalagkeretek külső széleit bekarcolás követi. Az ablak felett igen gazdagon tagolt övpárkány fut körbe a tornyon, mely megfelel a templom főpárkányának. Feljebb függőleges és vízszintes vakolt sávokkal keretezett mező tengelyében álló ovális alakú szalagkeretes vakablakot találunk, tengelypontjaiban négyzetes, vakolt kockákkal. A harangszint alatt újabb, egyszerűbb tagozatú övpárkány fut körbe. A harangszinten oldalanként (a keleti kivételével) egy-egy félköríves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik, zárókő imitációval és vállpárkánnyal. A toronysisak alatt igen gazdagon tagolt főpárkány fut körbe. A hajó nyugati fala háromszög alakú oromfalakkal csatlakozik a toronyhoz. Az oromfal széleit vakolt falsávok követik. A függőleges és vízszintes falsávokkal tükrökbe foglalt homlokzati szakaszok közül a déliben a karzatra vezető lépcső modern ajtaja nyílik, míg az északi homlokzati szakaszon a világháborúk helyi áldozatainak emléktáblája látható. A hajó nyugati sarkai visszaugratottan lekerekítettek. A hajó vízszintes és függőleges falsávokkal keretezett déli homlokzatán három szegmentíves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A szalagkeretek legmagasabb pontján záróko imitációk vannak. A szentély ívesen csatlakozik a hajófalhoz. Déli és északi oldalán egy-egy, a hajó ablakaival megegyezo formájú ablak található. Ugyanilyen ablak nyílik a hajó északi homlokzatának keleti harmadában.

A vakolatot nem javították ki!