Kolera-oszlop

Plasztika
emlékmű
Szerencs Körzeti Földhivatal
Kolera-oszlop, 1832.
:
Külterületen, dűlőút mellett álló kő emlékmű; párkányos posztamensen álló, obeliszkkel koronázott hasáb, felirattal, címerrel. A felirat az emlékmű homloksírján található:
A / COLERA / GYÁSZ EMLÉKÉRE / MELLY / 1831IK ESZ:BEN / JUL. 6 TÓL 12 K SEP.RIG / E=BÉNYE / VÁROSSÁBÓL / 203 / HALANDOKAT / TETTE / ÁLDOZATTYÁVÁ
koleráskő (2010.07.06 11:02 guess.who)

2010.07.05 16:02 guess.who állapot: 3 - koordináta: N 48° 15,848' E 21° 21,779' - pont: 14

Sajnos a felirat egyre nehezebben olvasható, az oszlop kopik. Az oszlop alsó részén is volt valamiféle felirat, legalább 4-5 sornyi biztosan, de azt már teljesen lehetetlen kibetűzni... Az oszlopot egyébként jó ideje vasabroncsok fogják össze.

Helyiektől és a polgármesteri hivatalban is érdeklődtünk, mindenki megerősítette, hogy NINCS másik koleraoszlop a Petőfi utcán (melynek egyébként az ide vezető köves út az egyenes meghosszabbítása!), tehát teljesen egyértelmű, hogy itt egyszerű átfedésről van szó (főleg mivel az egyik országos védettségű, a másik pedig helyi).

Együttes (0.479 km)
Együttes (0.498 km)