Edelény Körzeti Földhivatal
Ref. templom, késő barokk, 1791. Famennyezete 1761-ből. Berendezése festett, népies, 1792.

"Késő barokk stílusban épült 1789-97 között Göhm András tervei szerint. 1809-11 között Csatlós János, szendrői kőműves a főhomlokzat elé építette a tornyot, amely háromszintes, párkányokkal és lizénákkal tagolva, barokk bádog sisakkal fedve készült.
Az egykor önálló Borsod község a megye névadó települése volt. A templom mellett, attól északra áll a honfoglalás kori borsodi földvár, melyet az 1241. évi muhi csata után a tatárok elfoglaltak és feldúltak. A földvár dombján, de a sáncon kívül, attól délre áll a templom. Az egyhajós épülethez egyenes záródású, sarkain lekerekített szentély kapcsolódik. A templom famennyezete egykorú az építéssel, s száz táblából áll, azokat Hubay Sándor asztalosmester készítette. Kékre és rózsaszínre festett medaillon díszítésű táblák váltják egymást. Középen négy táblányi plasztikus díszű, hangsúlyozott középtábla (megj.: királykazetta). A két tájképes mellvédű karzat, valamint a faragott és festett szószék kvalitásosabb munka." (TIREK)

A templomkertben síremlékek állnak: három az északi, egy a déli oldalon. Utóbbi Székelyhidy Szekrényessy Árpád, a Vaskorona Rend Lovagja, a Borsodi Református Egyház főgondnoka tiszteletére áll.
A templom orgonája az ő adományából épült, melyet elhunyt felesége, Losonczy Albine emlékér ajánlott fel.

Sajnos, tovább vizesedik az épület, salétrom és penésznyomok is mutatkoznak rajta. Beavatkozást igényelne, minél előbb.