Megújulásunk támogatója:  

Lakóház, gazdasági épületek; Tájház

azonosító:
2728
törzsszám:
9623
szélesség (lat):
N 48° 18,722'
hosszúság (lon):
E 20° 44,830'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
1504
település KSH kódja:
10728
földhivatal:
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Népi lakóház, gazdasági épületekkel. Tájház

Állapotjelentések

2017.04.23 10:50 fehér állapot: 5 - pont: 22

A Borsodi Tájház három portából és a hozzájuk tartozó gazdasági épületekből áll. A főépület a a Borsodi út végén, a többiek a Váralja úton, de szerves egységben, egy utcafronton sorolnak. Mindegyikük a Bódva-menti népi építkezés jegyeit jeleníti meg. A tájház első épülete 1860 körül épült porta, a száz holdon gazdálkodó Szathmáry-Horkay család tulajdona. 1987-ben vásárolta meg az akkori Városi Tanács múzeumi célra, 1909-ben újította fel múzeumi célra.
A hagyományos három osztatú ház falait megemelték, utcai frontjára új, nagyméretű ablakok, stukkódíszek kerültek, új bejárati ajtóval látták el, és az udvari frontján oszlopsoros, mellvédes folyosót építettek. A gangról nyílik a nagykamra is. Végében kétbejáratos istálló épült.

1991-ben nyílt meg tájházként a nagyközönség számára. 1994-ben a rossz állapotban lévő istállót lebontották, helyére 1999-ben egy ugyanolyan tömegű nyitott fedélszékes épületrész készült a földvári ásatás bemutatására, előtérrel, vizesblokkal.

Az udvar másik oldalán, az utcai fronton 1913-ban szép, „egyiptomi” oszlopfős nyári konyha épült szabadkéménnyel, alatta téglaboltozatos pincével. A szabadkéményt 1960-ban elbontották, kemencéjét a gangon alakították ki. Végében van a pincelejáró és az egykori kocsiszín és a sertésólak helyén kialakított fészer. Az udvaron füstölő és beton silógödör, elöl nagy kőkút látható. Az udvar végén, a szomszéd portára is átnyúlva három „fakkos”, elöl, hátul kapus csűr épült kőből. A csűr közösségi célokat szolgál. A csűr mögött az egykori szilváskert fái mára már kipusztultak.
Forrás: http://www.emkkm.hu/tajhaz/lakaskult.html

Az épület rendben van, néhány kisebb vakolathiba látható rajta.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.