Patay-kastély

Szerencs Körzeti Földhivatal
Volt Patay-kastély, klasszicista, 1820 körül.

A kastély állapota továbbra is nagyon rossz, de úgy tűnik, hogy két-három egykori gazdasági épületen valakik "dolgoznak": ősz óta beszakadt a tetőzetük, széthordtak faldarabokat, felfeszítettek ajtókat stb. A kastélyon nem látszik feltűnő változás, csak suhancok járhatnak ide unatkozni, legalábbis a feliratokból és az itt-ott letördelt kövekből ez látszik.

Az abaújszántói önkormányzat jóvoltából sikerült hozzáférni a kastélyról 2004-ben, Nagy Veronika és Szőke Balázs által készített építés- és művészettörténeti dokumentációhoz melyben több, eddig homályos részlet is tisztázásra került, ezeket megpróbálom az alábbiakban összefoglalni. Emellett néhány régi fénykép (sajnos elég rossz minőségű) kópiáját is megszereztem.
A képekről és a dokumentumokból több dolog is látszik:
-a kastély főbejárata előtt korábban egyértelműen jókora terasz állt, kétoldalt lépcsőkkel, fölötte pedig egy díszes, svájci stílusú előtető látható, mely fából készülhetett (amennyire a képeken ki lehet venni), faoszlopai között faragott vagy fűrészelt fa mellvéddel. Az előtető nyoma még jelenleg is látszik a középrizalit északnyugati végfalán.
-a tetőzet borítása az 1960-as években már biztosan bádoglemez volt, de az egykorú grafikus ábrázoláson is ez látszik. Korábban vélhetően cserépfedése volt, ennek egy része az 1960-as képeken még látszik.
-szintén a grafikus ábrázoláson látszik, hogy a korabeli kémények oldalsó füstnyílásúak voltak, ilyenekkel ma már szinte csak a belső-zempléni területeken, főként Háromhután lehet találkozni.
-a vakolatot az 1980-as évek elején lezajlott felújítás (inkább csak állagmegóvás :-/ ) során verték le a falakról, hogy ezzel a vizesedési problémákat megoldják.

volt fogadó (1.376 km)
magánlakás (1.512 km)