Lakóház; Román nemzetiségi életmódtörténeti múzeum

Békés
Gyula Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Tájház, román nemzetiségi életmódtörténeti múzeum. Népi lakóház, épült a 19. század közepén. A pilléres tornácú épület alaprajza: szoba-konyha-szoba-kamra-istálló.

2018.07.08 15:04 Emese62 állapot: 4 - pont: 52

Kívülről a homlokzatról málik a tapasztás, vertfal és vályog az építőanyag, kissé vizesedik. A járda az utcán a ház előtt pecsétes téglákból van kirakva. Be volt zárva és nem is tudtuk kinyittatni! Sajnos csak az apácarácson keresztül tudtam fotókat készíteni. A tető az első házon nádból van egészen jó állapotban, a belső melléképület teteje cseréppel fedett, a homlokzaton emléktábla van. Az udvar hagyományos paraszti jellegzetes, góré és kerekeskút, lattartó melléképületekkel. A kerítés anyaga tégla, eléggé rossz állapotban. A ház tornácos, fehérre festett jellegzetes kék Román díszítéssel. Ajtaja és a kapu nem eredeti eléggé kopott.