Bárdos híd

Közlekedési emlék
közúti közlekedés
híd
Békés
Gyula Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Bárdos híd, empire, épült 1807-1808 között Vertich József tervei szerint, kivitelezte Czigler Antal. Téglahíd, 4 ívnyílású.

2018.07.25 13:09 Emese62 állapot: 5 - egyéb

"Gyulán a 19. század elején az addigi fahidak helyett a főbb közlekedési útvonalak mentén elkezdték az első kőhidak építését. Az elsők közé tartozott a Bárdos-híd is, mely 1807-1808 között épült, így a megye legrégibb, ma is használatban lévő közúti téglahídjaként tartják számon."
"A Bárdos-híd
A három középpilléres, négy boltíves hidat Vertich Józseftervei szerintCzigler Antal által épített meg kőből és téglából. A hortobágyi kilenclyukú hídhoz hasonlítható Bárdos-híd a Fehér-Körös egyik ágán ívelt át, de a XIX. századi folyamszabályozásoknak következtében az addigi vízfolyás megszűnt, alatta ma gyalogos- és kerékpárút fut.

A Bárdos-híd nem csak Gyula városának, de Békés megyének is a legértékesebb műemlék hídja. Utoljára 2008-ban újították föl."