Darányi-kúria

Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, mindkét végén kontyolt nyeregtetős épület. K-i homlokzata előtt négy pillérre támaszkodó, timpanonos, haránt irányú nyeregtetővel fedett kocsialáhajtó. Ny-i homlokzata előtt néhány lépcsőfokkal megemelt veranda a párkány fölött attikával lezárva, az attikában törtvonalú oromzattal lezárt három nyílással. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel. A kastély a 19. század második felében épült. 1910-ben a Kende, 1911-ben a Nadányi, 1929-ben a Kemény család bírta, majd a Darányi család birtokába került. 1945 után könyvtár működött benne, majd 1990 után magántulajdonba került.
külső leírás:
Park közepén szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, romantikus kúria, az épület főhomlokzata elé ugró, 4 pillérre támaszkodó tympanonos kocsibehajtóval, illetve a kerti oldalon a homlokzat elé ugró terasszal és arról a kerbe vezető lépcsővel.
Főhomlokzaton a kocsibehajtó mellett 3 ablak, majd a behajtó alatt kétszárnyú bejáratot két kisebb téglalap alakú ablak fog közre, majd a behajtó másik oldalán két ablak között másik kijárat néhány lépcsőfokkal.
Rövidebb homlokzatok 3 tengelyesek.
A kerti homlokzaton a terasz két oldalán 2-2 félköríves ikerablak, ezek feltehetőleg egy századfordulós átalakítás eredményei, legalábbis ami a kereteket illeti.
A teraszra való kijáratot és a mellette elhelyezett ablakokat két sokszögű pillére támaszkodó íves záródású rizalit védi, mely romantikus oromdíszben végződik.
A tető kontyolt, cserépfedéssel.
A kertben szabadonálló, kicsi téglalap alakú, cseréppel fedett, felül kontyolt tetejű épület, talán egykori gazdasági épület a század elejéről.

Jelenleg felújítás alatt. 1997.

A kerítéstől, kaputól semmit nem lehet látni a hatalmas elburjánzott növényektől.