Szerbith-kúria

Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, mindkét végén kontyolt nyeregtetős épület. DK-i, udvari homlokzatán falazott pilléres tornác. ÉNy-i, kerti homlokzata előtt haránt irányú nyeregtetővel fedett, négy pilléres, timpanonos portikusz. Kéttraktusos elrendezésű, jellemzően síkmennyezetes helyiségekkel. A konyha dongaboltozatos, az épület egyik sarkában csehsüveg boltozatos helyiség. Építtette a Szerbith család a 18. század végén.
külső leírás:
Kertben, szabadonálló, téglalap alakú, földszintes barokk kúria, főhomlokzata előtt 4 pilléren nyugvó tympanonnal, a járószintre vezető néhány lépcsővel, a lépcsők mellett kővázákkal.
Főhomlokzata 9 tengelyes: 3+1+1+1+3.
Kontyolt tető cseréppel fedve.
Rövidebb homlokzatok 3 tengelyesek. Mindkét oldalon pincelejárat két oldalán 1-1 ablak. Ablakok mindenhol téglalap alakúak és osztottak.
Kerti homlokzat tornácos, 4 pillérre támaszkodó tornác, ez rész 7 tengelyes, középen egy kétszárnyú ajtó, kétoldalán 2-2 ablak, majd 1-1 ajtó. A tornác rövidebb végein 1-1 ajtó, egyik a padlásra, másik az egykori kamrába vezet.
Jelenleg az egykori kerti homlokzat a főhomlokzat, mivel a bejárat a Dózsa Gy. utca felől van. Sajnos az egykori kertből elég tekintélyes darabot vágtak ki az óvoda részére, talán ezért is fordítottak a bejáraton.
A tető mindkét végén kontyolt és cseréppel fedett.

Az épület felújítását megkezdték. 1997.