Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes záródású templom, É-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó D-i végfalához kapcsolódó, négyzetes alaprajzú, alacsony karzatfeljáróval, a Ny-i homlokzathoz kapcsolódó, négyzetes alaprajzú előcsarnokkal, a hajó és a toldalékok véghomlokzatai felett kontyolt nyeregtetővel. A torony bejárata fölött építési emléktábla: 1767. A hajó hosszanti homlokzatain kosáríves záródású vakárkádsor. Csehsüveg boltozatos belső tér, a hajó két végén karzattal. A szószék mellett, a falon építési emléktábla. A karzatmellvéden évszámok: 1775, 1805, monogram: Sz M, a hajóból a toronyba vezető ajtó szemöldökén évszám: 1925. Berendezés: jellemzően 18. század második fele, 19. század: szószék: 1776; Mózespad: 1776, 1891-ben megújítva; zárt ülőrész: 1827. Orgona: 1862 (Komornyik Ferdinánd). 1767-ben megépült a torony az első emeletig, 1775-ben a templom hajója, 1785-ben a torony második emelete, 1805-ben a Ny-i oldalra az előcsarnok. 1812-ben a tornyot javították (Bokor Mátyás ráckevei építőmester). 1961-ben felújították. A templom Ny-i homlokzata előtt: első és második világháborús emlékmű.
külső leírás:
Tér közepén, magaslaton, szabadon álló, barokk, református templom, téglalap alakú hajóval, a hajó egyik rövidebb oldalához csatlakozó négyszögletes toronnyal, a másik rövidebb oldalához csatlakozó, alacsonyabb, szintén négyszög alakú és a karzat feljáratát rejtő kisebb melléképülettel, valamint a tér felé néző hosszanti oldal közepéhez csatlakozó négyszögletes bejárattal.
A hajó hosszanti oldalain 3 illetve 4 szegmensíves ablak.
Kétemeletes óratorony, törtvonalú sisakdísszel, mindenhol pala lefedés.
A templom tér felé néző két végén I. és II. világháborús emlék.

állapot leírása:
A hajó különböző részein, de főleg a mennyezeten jól látható repedések, torony alatt vizesedés, tetőproblémák, főleg ácsszerkezeti (Revízió).

Az előző jelentésekben szereplő lábazati, illetve a toronynál látható vizesedés-vakolathiány változatlan.