Vendégfogadó és mészárszék (Petőfi Sándor Emlékmúzeum)

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalra és az É-i telekhatárra épült, L alaprajzú, földszintes, felső csonkakontyolt nyeregtetős épület. K-i, utcai homlokzatának D-i sarkához falazott, pilléres kerítés csatlakozik, néhány lépcsőfokkal megemelt gyalogkapuval és kocsiáthajtóval. Az utcai homlokzat két nyílása körül ornamentális festés töredékei. Az épület udvari homlokzatain faoszlopos tornác. Az É-i, udvari szárny tornácról nyíló folyosóján felirat: HN 1810. A K-i, utcai szárny kéttraktusos elrendezésű, négy szoba, szabadkéményes konyha, csehsüveg boltozatos pitvarral, gerendás deszkamennyezetes ivó, végül mészárszék. Az udvari szárnyban egykor füstölő, ma irodák. Korábbi épület felhasználásával épült a 1810-ben. 1844-1846 között Petrovics István, Petőfi Sándor édesapja bérelte. Az udvaron nyitott kocsiszín: falazott négyzetes pillérek, fölöttük mindkét végén kontyolt nyeregtető.
külső leírás:
A település központjában, utca vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, "L" alakú alaprajzú, cseréppel fedett, kontyolt tetejű klasszicista lakóépület mészárszékkel és ivóval.
Utcai homlokzat 7 tengelyes, 2. tengelyben vakablak, 7. tengelyben modern nagyméretű ablak a mészárszék egykori szegmensíves bejárata helyén, a többi tengelyben téglalap alakú osztott ablakok. Az épületen végigfutó kb. 1 m magas lábazat.
Az egykori mészárszék bejárata körül, illetve a középtengelyben vörös dekoratív festésnyomok.
Udvari homlokzaton végigfutó fa tornác, az épület 2 végén téglából rakott pillérekre, egyébként 8 faoszlopra támaszkodik. Rövidebb szárny 2 tengelyes 1+1, hosszanti homlokzat 8 tengelyes.
Az épület rövidebbik szárnyában helyezkedik el a füstölő, ma iroda, melyhez folyosó vezet a tornácról. Folyosó nyílása felett "1810" és "HN" monogram festve.
Épület bejárat felőli rövidebb vége 3 tengelyes, középen vakablak.
Udvar közepén 10 lábon álló, nyitott fedélszékű, cseréppel fedett, kontyolt tetős kocsiszín.