A községháza műemléki környezete

Terület
Műemléki környezet
Műemléki környezet
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A községháza (trsz.: 641) műemléki környezeteként megnevezett, de a ref. templomot (trsz.: 642) és a Petőfi-házat (trsz.: 643) is magában foglaló terület. Határvonala a Petőfi tér ÉK-i sarkától, a 289. hrsz.-ú telek DNy-i sarkától a következő nyomvonalon halad, az óramutató járásával megegyező irányban: D-i irányban végig a 288. és a 285. hrsz.-ú telkek Ny-i határán, majd ennek folytatásában át a 282 hrsz.-ú Petőfi téren és tovább a 4 hrsz.-ú telek Ny-i határán, egészen a telek DNy-i sarkáig. Itt K-i irányba fordulva követi a 6. hrsz.-ú telek É-i határvonalát a telek ÉNy-i sarkáig, majd D-i irányba fordulva a K-i telekhatáron eljut a telek DK-i sarkáig, ahol újra K-i irányba fordulva, az 5. hrsz.-ú telek É-i határán halad tovább a 7/2. hrsz.-ú telken álló épület K-i homlokzatának meghosszabbított vonalával alkotott metszéspontig. Ezen a vonalon D-i irányban haladva átvág a 7/2. és a 7/1. hrsz.-ú telkeken, valamint a 8. hrsz.-ú utcán és a 10. hrsz.-ú telken, majd e vonal folytatásában halad a 11. hrsz.-ú telek K-i határán a telek DK-i sarkáig. Innen a 14. hrsz.-ú telek É-i határán K-i irányban halad a telek ÉK-i sarkáig, onnan D-i irányba fordulva tovább a K-i telekhatáron, majd annak meghoszszabbításában át a 15. hrsz.-ú Damjanich utcán. Itt Ny-i irányba fordul és a 20/2., a 20/1., a 19. és a 18. hrsz.-ú telkek É-i határán, azaz a Damjanich u. D-i határán halad e vonalnak a 91. hrsz.-ú telek K-i határával alkotott metszéspontjáig. D-i irányba fordulva megkerüli a 91. hrsz.-ú telket, majd a 90. hrsz.-ú telek ÉK-i sarkától a 95. hrsz.-ú telek D-i, majd Ny-i határán halad, követve annak ki- és beszögelléseit, egészen a 98. hrsz.-ú telek D-i határával alkotott metszéspontjáig. Itt Ny-i irányba fordul és a 98. hrsz.-ú telek D-i határán halad a telek DNy-i sarkáig, onnan ismét É-nak a 98., a 99. és 100. hrsz.-ú telkek Ny-i határán, majd utóbbi telek ÉNy-i sarkánál K-nek fordulva éri el a 101. hrsz.-ú telek DNy-i sarkát. Innen É-i irányban, a 101. és a 102. hrsz.-ú telek Ny-i határán, majd a 102. hrsz.-ú telek É-i határán, tovább ennek meghosszabbításában átvágva a 282. hrsz.-ú Petőfi téren, végül a 257. hrsz.-ú telek Ny-i és D-i határán haladva éri el a kiindulópontot.
külső leírás:
A település középpontjában elterülő Petőfi tér és az azt határoló házak, valamint a Jókai utca. A Petőfi tér közepén magaslaton áll a református templom, körülötte a tér szélén a Városháza, lelkészlak, Petőfi-ház és más e korból származó, egyedileg védett földszintes, tornácos kúriák.

Az együttes állapota jó.
2000-ben Európa Nostra díjas volt.