Szent Anna-kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településről Bajára vezető útról, még a falu vége előtt leágazó dűlőút végén, a szántóföld közepén. Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a szentély felett kontyolt nyeregtetős kápolna, a szentély oldalához kapcsolódó alacsonyabb, félnyeregtetős sekrestyével. Oromzata törtívű, mögötte huszártorony. A kápolna bejárata fölött építési emléktábla: 1747. A bejárat előtt faszerkezetű, nyitott, félnyeregtetős, újabb előépítmény. Élkereszt boltozatos hajó. Építtette Pocskai Gergely érseki erdőkerülő 1747-ben, javították 1847-ben. A kápolna mellett: kőszobrok: Szent Anna a gyermek Máriával, Szent József a kis Jézussal, 1800; kőfeszület, 1808. Kissé távolabb: téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős zarándokház, melléképülettel.
külső leírás:
A Baja felé vivő úton kell menni majdnem a falu végéig, majd ott az út jobb oldalán álló kereszt mellett menő útra ráfordulni, ez a Kápolna dűlő. Körülötte szántóföld van, úgyhogy messziről meg lehet ismerni, mert a kápolna körül fák vannak.

Szabadon álló, kisméretű, félköríves szentélyzáródású búcsújáró kápolna jellegzetes sükösdi oromzattal, huszártoronnyal, cserépfedéssel. Oldalához sekrestye kapcsolódik, másik oldalán kissé távolabb földszintes, nyeregtetős, ugyancsak cserépfedésű, téglalap alaprajzú zarándokszállás áll. A templom előtt feszület, kétoldalt egy-egy szobor áll 1800-ból: Szent Anna és a gyermek Mária, Szent Joachim és a gyermek Jézus (?) vagy Szent József(?)

Jó állapotban van a pici kápolna.