Vörös-kastély

Kecskemét Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület manzárdtetővel, beépített tetőtérrel. DNy-i, főhomlokzatán két poligonális rizalit. Közöttük a középtengelyben elhelyezkedő, timpanonos főbejárat előtti terasz, két oldalán íves lépcsőkarokkal. A hátsó homlokzat közepe fölött törtívű timpanon. A falfelületek lizénás-tükrös kialakításúak. Földszintje egytraktusos, csehsüveg- és dongaboltozattal. Az épület legkorábbi magja egy a Teleki család birtoklása idején, a 18. század végén épült juhakol. Az 1861-1863 között a Telekiektől a Zeyk család örökölte a birtokot. 1873-ban már új tulajdonos kezében volt, aki a juhakolt kastéllyá építteti át. Az 1920-as években ismét átépítették, ekkor bontották el a homlokzat előtti toronyszerű építmény kupoláját. 1931-ben Schaaf József szerezte meg, aki 1979-ig birtokolta. Az épület romlásnak indult, 2000-ben tulajdonosa, eredeti jellegétől idegen módon újjáépítette.
1998.

2014.08.23 10:20 janos.egresi állapot: 4 - koordináta: N 46° 59,628' E 19° 23,439' - egyéb

A kastély magántulajdonban van, 2010-ben vásárolta meg egy Pest megyei család, az akkor 12 hálószobás kastélyt, melyet saját igényei alapján alakított át. Óriási telek közepén áll a kastély, öreg vadnarancsfák között vezet az út a kastélyig. A kastély 8 szobáját a "Falusi vendéglátás" keretében (egyedileg berendezett szobák) vendégek igénybe vehetik, előzetes megrendelés (foglalás) útján.

Magyarországon nem a szokás park és épület belső/külső fogadja a vendégeket. Szépen kialakított, gondozott park (54 hektár terület), távol a világ zajától, minden kényelemmel felszerelve várják a vendégeket.

Rendek tanya (6.663 km)
könyvtár (8.895 km)