Hattyú-ház (Városi Könyvtár)

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Könyvtár, ún. Hattyú-ház, Petőfi Sándor apjának egykori fogadója és mészárszéke, klasszicista, 1819. Építette: Mayerhoffer János.
külső leírás:
Főhomlokzata (É-i) 4-1-3-1-4 tengelyes, melyben a két szélső tengely nem ablak, hanem négyszögű pillérekkel tagolt tornác, melyekről lépcső vezet az utcaszintre. Az 1-3-1 tengely középrizalitot alkot, melynek lezárása egy kétrészes párkány. Felette tympanon, melyben egy, a szájában zöld ágat tartó hattyú helyezkedik el, félköríves tükörben.
Az épület nyílászárói bemélyülő, félköríves lezárású tükrökben ülnek, s teljesen átalakították.
A szabadon álló épületen mészkő lábazat fut körbe.
A Ny-i homlokzat 1-4 tengelyes, melyből a bal oldali egy tengely a tornác, a további négy pedig a főhomlokzatéval megegyező ablak.
A D-i homlokzat ablakai szintén újak, s körülöttük hiányoznak a főhomlokzaton leírt félköríves lezárású tükrök is. A homlokzat hozzávetöleges közepén nyílik a pincelejárat.
A K-i homlokzat 5 tengelyes, melyből az ötödik a tornác vége. Az ablakok megegyeznek a főhomlokzatéival. Az épületet nyeregtető fedi.

Az épület állapota jó. Most nehéz fényképezni, mert karácsonyi bazársor van mellette.