Korona Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyemeletes, L alaprajzú saroképület, 45 fokban lemetszett sarokkal, nyeregtetővel. K-i szárnyának utcai homlokzatán magasabb, bábos attikával lezárt középrizalit, magasabb gerincű kontyolt nyeregtetővel. A rizalit emeletén pilaszteres tagolás. A homlokzaton armírozott szélű sarokrizalitok, bábos attikával. Eredeti bejáratok a középrizalit középtengelyében, az épület lemetszett sarkán és az É-i szárny szélső tengelyében. Udvari homlokzatain későbbi beépítések, toldalékok. Belseje erősen átalakítva, eredeti építészeti kialakítását a keresztboltozatos, toszkán oszlopos kapualj és lépcsőház, valamint a tükörboltozatos díszterem őrzi. A sarokbejárat mögötti térben négy öntöttvas oszlop. Épült 1886-ban (építész: Szentpály József szegedi építész, kivitelezők: Jirászek Nándor, Krausz Lipót).

Az épület állapota jó, eltekintve egy vakolathullástól (kép).