Pajkos Szabó-féle szélmalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A múzeum (trsz.: 595) udvarán, a tömlöctől ÉK-re áll. Csonka kúp alakú, zsindellyel fedett kúptetős épület, szélvitorlával, alulhajtós forgatóművel. Épült a 19. század második felében. Pajkos Szabó István molnár tulajdonában volt 1950-ig. 1962-ben építették újjá. Népi műemlék.

Idézet Urbán Miklósné: Nevezetes épületek, szobrok, emléktáblák, emlékművek Kiskunfélegyházán c. könyvéből:

"Ezen szel malmot epitette
Csányi Lajos az mindszenti
Út melléki Lakosok Könnyebb
Segere 1860-ikban augusztus 18."

A szélmalom Pajkos-Szabó István tulajona volt 1941-ig. Ekkor a Magyar Történeti Múzeum megvásárolta ezer forintért. Az 1950-es évekig még működött a malom, igennehéz és rossz körülmények között. Állaga egyre romlott. 1950-ben dr. Mezősi Károly javaslatot terjesztett a Nemzeti Múzeum elé, hogy a szélmalmot mentsék meg és telepítsék be Félegyházára.
A szélmalmot 1961 augusztus 10-én hozták be a Kiskun Múzeum udvarába.
Szétbontották a falazatát, szétszedték az őrlőjáratot, hajtószerkezetet és minden faanyagot tartósítószerrel kezeltek, mielőtt ismét összerakták. A mentési és áttelepítési munkálatokban fontos szerepe volt Varga László építészmérnöknek és Lükő Gábor múzeumigazgatónak.
Az ácsmunkákat a szélmalomjavítók nagy öregje, Mogyoró Sándor végezte. A munkákat nagy szakértelemmel segítette és irányította a volt tulajdonos, Pajkos-Szabó István. A munkát 1962-ben fejezték be. 1975-ben, 1984-ben és 2003-ban felújították. A malom köré értékes egyházművészeti tárgyakat helyeztek el: útmenti kereszteket, haranglábakat."