Kiskunkapitány-ház és tömlöc (Kiskun Múzeum)

közigazgatási épület
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Átmenő telken, csatlakozó beépítésben álló, utcavonalra épült, L alaprajzú, egyemeletes nyeregtetős épület. Udvarában áll az egykori tömlöc: téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, mindkét végén kontyolt nyeregtetővel. A főépület, K-i végétől D-i irányban a tömlöc épületét is magába foglaló, annak két oldalán kapukkal megnyitott, falazott kerítés húzódik. A tömlöc K-i homlokzatának középtengelyéből induló, Ny-K-i irányú, merőleges kerítésfal a tömlöc mögötti területet két részre osztja. Az É-in szélmalom áll (trsz.: 596), a kerítés mentén sírkövek, a D-in, a telekhatárokra folytatólagosan épült istálló és újabb szín. Az épületek között a telekhatáron falazott kerítés. A főépület Ny-i, utcai homlokzatának középtengelyében kis kiülésű, timpanonos rizalit. A timpanonban a város címere, alatta építési felirat: 1794. A homlokzaton lizénás tagolás, a földszinti ablakokon apácarács, az emeletieken zsalu. Az udvari homlokzatok mindkét szintjén kosáríves árkádsor, újabb beüvegezéssel. Az egykori kápolna bejárata az É-i, udvari szárny D-i homlokzatán. É-i oldalán pincelejárat, eredeti szárnyakkal. Kapu az É-i szárny középtengelyében nyílik, a kapualj háromszakaszos, stukkóval díszített. Lépcső a kapualj É-i oldalán és az udvari szárny végében. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a földszinten boltozott helyiségekkel, az emeleten boltozatos és síkmenynyezetes helyiségek. Az É-i szárnyban lévő, pilléres díszterme egykor lépcsőház volt. Kályhafülkék, kályha, nyílászárók, 18-19. század. A tömlöc Ny-i homlokzatán négyzetes alaprajzú, három oldalán kosáríves záródású nyílásokkal megnyitott, kontyolt nyeregtetős bejárati építmény. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, dongaboltozatos helyiségekkel. Kiskunfélegyháza 1753-ban lett a Kiskun Kerület székhelye. Az építkezések még abban az évben elkezdődtek, s a következő évre felépült a tömlöc, és valószínűleg az akkor még földszintes főépület is. Utóbbit 1772-ben bővítették, mai formáját 1794-ben, tűzvész után nyerte el. Az 1902-ben alapított múzeum 1940 óta van az épületben.

Az épület állapota jó. A kapu fölötti erkélynél látok festékhullást.

óvoda (0.026 km)