Lakóház (szlovák tájház)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kiskőrös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, deszkaoromzatos, nyeregtetős, náddal fedett lakóház, az utcai homlokzat D-i végéhez kapcsolódó deszkakerítéssel, valamint az udvarban párhuzamos hossztengellyel épült, téglalap alaprajzú, cseréppel fedett nyári konyhával, hátsó felében nyitott színnel. A lakóház DNy-i, utcai homlokzatán egy ablak, vastáblákkal, DK-i, udvari homlokzatán két ablak és három ajtó, váltakozó kiosztásban. Egytraktusos elrendezésű, szabadkéményes konyhával, a konyhától jobbra és balra egy-egy szobával, a hátsó szoba után kamra és padlásfeljáró, majd istálló és egy hátsó kamra. A helyiségek földpadlósak, gerendás deszkamennyezettel. Az első szoba mestergerendáján bevésés: 1839 Kutyifa András. Az udvaron: két sírkő, 1782, 1842. Épült 1839-ben. Népi műemlék.
Fésűs beépítésű, egytraktusos parasztház.
Utcai (rövidebb) homlokzata 1 ablaktengelyes, udvari homlokzata 1-1-2-3 tengelyes, melyből a 2. és az utolsó három ajtó, a többi ablak.
Nyeregteteje náddal fedett.
Az épülettel szemben cserépfedésű szín és nyárikonyha.
Az udvaron 2 sírkő (1782 és 1842 dátummal), másodlagos elhelyezésben.

A tájház továbbra is nagyon jó állapotban van, a korábbi jelentéshez képest tulajdonképpen nincs változás.

Szarvas szálló (0.246 km)
városháza (0.346 km)