Zsinagóga

zsinagóga
zsinagóga
Kiskőrös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület. ÉK-i, főhomlokzatán a középső rész félköríves oromfalú, enyhén a tetőgerinc fölé nyúlóan. Két oldalán félköríves lezárású falsávok, amelyek az ereszmagasság fölé nyúlnak. A középső rész félköríves záródású ablakai felett medalionba foglalt Dávid-csillagok, az ívmezőkben téglaburkolat. A falsávok ívmezőiben rozetta. Az ÉNy-i és a DK-i homlokzatot falsávok és nagyméretű ablakok tagolják, a DK-i homlokzat, ahol a bejárat nyílik, a másiknál gazdagabb kialakítású, nyolcszögcsillagos, rozettás attikával. Az ÉNy-i homlokzat első lizénáján a zsidó mártírok emléktáblája. A zsinagógai tér síkmennyezetes. Épült 1915-ben. 1988-ban felújították, jelenleg hangversenyterem.
külső leírás:
Szabadonálló beépítésű szecessziós épület. Petőfi utcai főhomlokzata 3 tengelyes, melyben a három félköríves záródású ablak egy háromrészes összetett ablak formavilágát idézi. E fölött, három vakolatkeretezésű medaillonban vakolatból húzott Dávid-csillagok. E fölött félköríves lezárású oromzat.
A főhomlokzattól balra eső homlokzat 4-1-1 tengelyes, melyből az 5. tengely egy félköríves lezárású ajtó, a többi ugyanilyen záródású ablak, melyek közül az első kettő elfalazott vakablak.
Az egyes tengelyek között lizénák húzódnak, ezeket félköríves elemekből álló pártázat köti össze, melyekben a már említett Dávid-csillagos díszítés ismétlődik.
A jobb oldali homlokzat 4 tengelyes, az egyes tengelyeket az előbbinél egyszerűbb, s átkötés nélküli lizénák tagolják.
A bal oldalról számított 1. lizénán emléktábla.
Zsinagóga, hangversenyterem
zsinagóga (2009.12.07 01:38 nagyvofely)

Az épület állapota nagyon jó. Bejutni nem tudtam, de az ajtón át benézve a belső tér is szépen felújítottnak tűnt.