Városháza

közigazgatási épület
városháza
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keretes beépítésű, egy nagyobb központi és két szélső, kisebb udvart körülfogó, a Kossuth téri szárnyon kétemeletes, a többi szárnyon egyemeletes, nyeregtetős épületegyüttes. A Kossuth téri szárnyon kocsialáhajtót magában foglaló, egy tengely kiülésű oromfallal lezárt középrizalit, az oldalhomlokzatokon kis kiülésű középrizalitok, a sarkokon sarokrizalitok vagy emeleti zárterkélyek. A rizalitokat sisak jellegű tetőépítmények zárják le. Falfelületei téglaburkolatosak, kő nyíláskeretelésekkel. Főhomlokzatán emléktáblák. Héjazata, párkány- és homlokzati díszei, történelmi alakok szobrai és domborművei, címerek Zsolnay-féle mázas kerámiából. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű épületszárnyak, az alagsorban dongaboltozatos helyiségek, a földszinti és emeleti terek jellemzően síkmennyezetesek. Kapualja bordás keresztboltozatos, benne építési emléktábla: 1893-1894. Kupolás díszterme két szintet fog át. Kecskemét városa 1890-ben írt ki pályázatot új városháza tervezésére. Az első díjat nyert pályamű 1893-1895 között épült fel (építészek: Pártos Gyula és Lechner Ödön, kivitelezők: Jirászek Nándor, Krausz Lipót, Lichner Dávid és Fia. Mesterek: falképek: Székely Bertalan; díszítőfestés: Götz Adolf; festett üvegablakok: Kratzmann Ede; bútorok: Rainer Károly; díszcsillár terv: Várdai Szilárd, kivitel: Árkay Sándor). 2000-2001-ben helyreállítva.
külső leírás:
A város középpontjában elhelyezkedő tér egyik oldalát határoló, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, három belsőudvaros, háromszintes, részben cseréppel fedett, részben mázas kerámiával, részben bádoggal fedett nyeregtetős, a 19. sz. utolsó évtizedében épült, eklektikus városháza.
Térre néző homlokzata közepén 4 hatalmas pillérre támaszkodó kocsibehajtó felett 3 tengelyes rizalitot alkotó homlokzati rész, melynek közepén a nyolcszög 3 oldalával záródó zárterkély foglal helyet, kétoldalán 1-1 3 karélyos kétosztatú ablak. A rizalit második emeletén az oromzaton az erkély kétoldalán 1-1 függönyíves ablakocska, köztük óra, míg az oromzat csúcsánál ismét 2 függönyíves ablak. A főhomlokzat rizaliton kívüli oldalrészein 7 félköríves pinceablak felett a fszt-en 7 tengely, a tengelyekben 1-1 függönyíves ablak, a homlokzat sarkain lévő toronyszerű rizalitokban kirakatportál, levágott sarkukon bejárat. Az első emelet 10 tengelyes téglalap alakú ablakokkal, míg a második emelet 9 tengelyes, félköríves záródású ablakokkal. Az első két tengely a sarokrizalitban, majd 2 tengely, majd a homlokzati szakasz közepén két ablak a középrizalitban, majd újabb két tengely, majd a teljes homlokzat középrizalitjánál kevésbé kiugró rész rózsablakkal.
Tehát a teljes homlokzat 3 tengelyes rizalitja mellett egy tengely kevésbé kiugró, de rizalitot képez, majd mindkét oldalszakasz közepén is találunk egy kisebb kiugrású rizalitot.
Pincében vizesedés, beázás, kéménykidőlés (1997).

Sajnos semmi változás. De szerencsére nem rosszabb. A díszterem mennyezetén több helyen is látható beázás nyoma, de az ott készített kép még javítás után is nehezen értékelhető, ezért csak egyet raktam fel.
Bárcsak kerülne pénz a felújításra!