Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
2250
törzsszám:
501
szélesség (lat):
N 46° 54,451'
hosszúság (lon):
E 19° 41,602'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ref. templom
megye:
Bács-Kiskun
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1128
település KSH kódja:
26684
földhivatal:
Kecskemét Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kéthajós, egyenes záródású templom, ÉK-i homlokzata előtt toronnyal, záródása felett kontyolt nyeregtetővel, a hajófalakon és a torony sarkain támpillérekkel. DK-i homlokzata középtengelyében négyzetes alaprajzú, alacsony, kontyolt nyeregtetős bejárati előépítmény. A torony DK-i oldalán alacsonyabb toldalék, bábos attikával, füzérdíszes fejezetű ión oszlopokra támaszkodó, íves szemöldökpárkány alatti kapunyílással, a kapu keretén pelikános címerrel. A torony ÉK-i oldalán jón oszlopokra támaszkodó vízszintes szemöldökpárkányú kapu, a torony alsó szintjein középkori és reneszánsz ablak. A templom ÉNy-i homlokzata előtt U alaprajzú, egyemeletes, historizáló bazársor, amely rövidebb száraival a torony ÉNy-i és a hajó DNy-i végfalához kapcsolódik. Csehboltozatos belső tér, a teret két részre osztó füzérdíszes fejezetű ión oszlopokra boltozva. Három oldalon falazott pilléres, mellvédes, az orgonakarzat kivételével kétemeletes karzat. A hajó bejárata fölött építési emléktábla: 1684. Berendezés: jellemzően 18. század vége, 19. század eleje; padok: 1759, 1802; szószék: 1791. Épült 1680-1684 között (András, László és Máté debreceni kőművesek). A bejárati előépítmény 1728-ban készült. 1787-1790 között átépítették, falait, tornyát megmagasították, fakarzatát kőkarzatra cserélték, s ekkor készült a kéthajós belső tér is (építész: Fischer Boldizsár). 1700-ban készült a templom körítőfala (Hölbling János budai építőmester). 1862-ben a torony rézsisakot kapott (Dubecz János ácsmester). A templomot az 1911-es földrengés után vasbeton szerkezettel átboltozták (építész: Uy Károly). A bazársor 1877-ben épült (építész: Pártos Gyula), ekkor bontották el a körítőfalat.
külső leírás:
A Kossuth tér ÉK-i oldalán, a Városházával szemben, csatlakozó beépítésben épült a téglalap alakú alaprajzú, hosszanti oldalfalain támpillérekkel megerősített gótikus/reneszánsz/barokk református templom. ÉK-i végéhez négyszög alakú alaprajzú torony csatlakozik. Hajója a toronynál nyeregtetős, a másik végen kontyolt, cseréppel fedett. A torony második emelete barokk kiegészítés, a torony óratorony törtvonalú sisakdísszel.
DK-i homlokzat leírhatatlan a borostyán miatt, DNY-i homlokzatát az 1910-es évek körül épült, hozzácsatlakozó bazár historizáló stílusa határozza meg, ami nem igazán a templom jellemzője. (lásd a fotókat!)

Állapotjelentések

2019.10.14 12:00 piroska állapot: 4 - pont: 21

Felújítás zajlik a főtéren.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

üzlet, étterem (0.034 km)
lakóház (0.076 km)
gyógyszertár (0.096 km)
üzletsor (0.116 km)