Ferences kolostor (Kodály Zoltán Intézet)

kolostor
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ferences templomhoz (trsz.: 502) nyaktaggal csatlakozó, négyzetes udvart körülvevő, egyemeletes, nyeregtetős szárnyakból álló épületegyüttes. K-i sarkán kiugró, négyzetes alaprajzú, valamivel magasabb tetőgerincű, ÉK-i homlokzatán oromfallal lezárt egykori védőtorony. A kolostor ÉK-i, Kéttemplom közre néző homlokzatán lévő főbejáratához a helyreállított vizesárok fölött modern híd vezet. A bejárat tengelyében, a tetőn négyzetes huszártorony, gúlatetővel. Másik bejárata az ÉNy-i, templom felőli homlokzaton. Az udvari homlokzatokon árkádíves folyosók, beüvegezett nyílásokkal. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a folyosók kereszt-, a helyiségek fiókos dongaboltozatúak. Barokk ajtókeretek, eredeti szárnyakkal, vasalatokkal, fűtőnyílások, a lépcsőházban feliratos kőtábla: 1736, a refektórium boltozatán stukkó. A középkorban ezen a területen a királynői birtok kezelőinek háza állott, ehhez épült a védőtorony 1439 előtt. A ferenceseket 1644-ben hívták Kecskemétre. Rendházuk 1700-1702, 1722-1724 között több ütemben épült s csak 1736-ra készült el teljesen. Az 1970-es évek első felében a Kodály Intézet számára állították helyre.
külső leírás:
A ferences templom mögött álló, csatlakozó beépítésű, négyszög alakú udvar köré épített, négyszög alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett nyeregtetős barokk kolostor, Kéttemplom utcai homlokzatának sarkán középkori védőtoronnyal, bejárat felett huszártoronnyal (fából).
Kéttemplom utcai homlokzatán földszinten 9 tengely, jobbról 3. tengelyben kosáríves kapu, előtte kőhíd, mely egykor a vizesárkot szelte át. Emelet szintén 9 tengelyes, az ablakok téglalap alakúak, osztottak. Védőtorony 3 tengelyes, fszt-en kulcs alakú lőrés majd egy négyzet alakú ablak, emeleten a kulcs alakú lőrés után egy négyzet alakú ablak, majd egy félkör alakú nyílás, ma üvegezett, egykor loggia lehetett, mert a torony másik oldalán is találkozunk ezzel a fajta nyílással.

Az épület állapota jó.

üzletsor (0.094 km)