Szentháromság-oszlop

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hatszögű, kovácsoltvas kerítéssel, azon belül alacsonyabb, szintén hatszögű, pilléres, kőbábos korláttal körülvett területen álló szoborcsoport. Ívháromszög alaprajzú, lábazattal és párkánnyal ellátott, volutákkal, az alsó volután puttó-, a párkány fölött Szent Rókus, Szent Sebestyén, Szent István és Szent Ferenc szobraival díszített talapzaton kocka- és párnatag jellegű tagozat, rajta gúla alakú, felhőkkel díszített pillér, homlokoldalán Immaculata-ábrázolással, mely fölött puttók tartják a királynői koronát. A pillérfejezet fölött Szentháromság-szoborcsoport. A talapzat oldalain az állítás körülményeit ismertető emléktáblák, előttük Szent Péter és Pál szobra. A kőkerítésen Keresztelő Szent János, Padovai Szent Antal, Szent Imre, Nepomuki Szent János, Szent Flórián és Xavéri Szent Ferenc látható. A homlokoldalon alul oltárasztal, alatta Szent Rozália szobra. Az 1739-ben pusztító pestis emlékére állíttatta a város tanácsa. Készült 1741-1742-ben (Conti Lipót Antal). 1786-ban megrongálódott, több részletét újrafaragták (Fischer Boldizsár). 1892-ben felújították s több szobrát is újrafaragták (Jablonszky Vince kőfaragó), ekkor készült a szobrot övező vasrács is (Maár Antal műlakatos). 1996-ban restaurálták.
A Katona József téren, a színház előtt áll az 1743-ban készült barokk Szentháromság emlék.
Az emléket a 19. század elején készült kovácsoltvas korlát fogja körül. Ezen belül hatszögű alacsony kőkorlát fut körbe, a sarkokon szentek szobraival: Szent Péter és Pál, Ker. Szt. János, Szt. Antal, Xav. Szt. Ferenc, Nep. Szt. János, Szt. Imre és Szt. Flórián.
Maga az oszlop háromszögű talapzaton áll, a talapzat sarkai alul, felül volutába csavarodnak, rajtuk 1-1 angyal, köztük mind a három oldalon ovális alakú, latin feliratú emléktábla.
A bejárati oldalon a vízszintesen elhelyezett emléktábla felett baldachin, alatta oltár Szt. Rozália keresztet tartó fekvő alakjával.
Az oszlop lábánál ismét szentek, a baldachin felett Szt. István, a sarkokon: Szt. Rókus, Szt. Sebestyén és Szt. Ferenc.
A felhőkkel díszített oszlopon, Szt. István szobra felett Immaculata? mennybemenő Mária földgolyón.
Az oszlop tetején a Szentháromságot megtestesítő szoborcsoport.

Most újították fel (1997).

Jó állapotú szoborcsoport. A kerítésre rögzített műemléktábla egyik sarka le van törve, valaki talán el akarta vinni?

Thomka-ház (0.046 km)
Üzemszínház (0.079 km)