Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület, lemetszett K-i sarokkal. D-i sarkához falazott kerítés csatlakozik, pilléres kapuval. ÉK-i homlokzatán kis kiülésű, kettősen lépcsőződő középrizalit. Bejárata a DK-i, Sándor István sétány felőli homlokzat közepén. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, a földszinten dongaboltozatos folyosóval, csehsüveg boltozatos helyiségekkel és poroszsüveg boltozatos konyhával, az emeleten síkmennyezetes folyosóval és helyiségekkel, tükörboltozatos nagyteremmel. Kétkarú lépcső, lebegő fokokkal, öntöttvas korláttal. Épült 1794-ben. Az udvarban melléképület.
külső leírás:
A Nagytemplom déli oldalánál, a Kossuth tér és a rá merőleges Hock J. utca találkozásánál épült, csatlakozó beépítésű, téglalap alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett sátortetős barokk plébániaépület, az épület mögött kis kerttel.
A kertet falazott téglakerítés választja el az utcától, közepén két pillér között kétszárnyú kapu.
Hock János utcára néző homlokzat fszt-en és emeleten 3 tengelyes, fszt-en középen szalagkeretes bejárat, az ablakok téglalap alakúak. Térre néző homlokzat 7 tengelyes, középső, illetve középső 3 tengely rizalitban, mindenütt téglalap alakú ablakok, körbefutó egyszerű osztópárkány. Az épület térre néző sarka lemetszett, ezen is a fszt-en és az emeleten ablak.
Egykor innen volt a bejárat, a mai irodában megvan a kétszárnyú 19. sz. eleji kapu.
Külsejét most újították fel, belső felújítás folyamatban (1997).