Nagyszeminárium (Tomori Pál Főiskola)

oktatási és gyermekintézmény
kulturális és szórakoztató épület
művelődési központ
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Három utca határolta saroktelken álló, mindhárom homlokzatával utcavonalhoz igazodó, U alaprajzú, kétemeletes épület, a szárak végződése fölött kontyolt nyeregtetővel. Az U ÉK-i szárához a nagyszemináriummal azonos helyrajzi számon álló egykori lakóház (trsz.: 566) csatlakozik. Szent István király úti homlokzatán, volutákkal és két szent kőszobrával díszített kapu fölött, volutás keretben, építési felirat: 1760, Klobusiczky Ferenc érsek címerével. A három D-i szélső tengely a homlokzat többi részétől eltérő tagolású. Az első emelet közepén félköríves záródású szoborfülke, benne Szent György szobra, alatta építési felirat: 1897. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a folyosók csehsüveg boltozatosak, a földszinti és az emeleti helyiségek teknőboltozatosak, a második emeleten síkmennyezet. Kapualja csehsüveg boltozatos, lépcsőháza boltozott. Fűtőnyílások, kőkeretes ajtók, új szárnyakkal. A D-i három szélső tengely későbbi hozzáépítés, földszintje részben teknő-, részben poroszsüveg boltozatos. Az első emeleten lévő kápolna eltérő belmagassága miatt második emelete az épület többi részéhez képest szinteltolással épült. A gróf Csáky Imre érsek által 1738-ban építtetett szemináriumot, Klobusiczky Ferenc érsek bővíttette 1757-től, de csak 1764-ben, gróf Batthyány József érseksége alatt fejeződött be az építkezés. Gróf Kollonich László érsek húzatta fel a második emeletet 1804-ben. Klobusiczky Péter érsek építtette a Hunyadi u.-i egyemeletes, klasszicista stílusú szárnyat. Császka György érsek 1897-ben megnagyobbíttatta, ekkor épült a házikápolna és könyvtárszoba is. 1977-ben művelődési ház céljára helyreállítva. 2004-től a Tomori Pál Főiskola működik benne.

Az épület kiváló állapotnak örvend. Az oldalbejáratnál most is valamilyen felújítási munkálatokat végeztek.