Kiskastély és majorsági épületek

Baja Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A béllyei, volt Habsburg főhercegi uradalom karapancsai erdőkerülete majorságának épületegyüttese. A kiskastély szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, É-i homlokzatán erőteljesen kiülő középrizalittal, D-i homlokzata K-i és Ny-i sarkán torony jellegű sarokrizalitokkal. A D-i homlokzat felé kontyolt nyeregtetővel, a tornyokon manzárdtetővel fedett. A tornyokon bádog szélzászlók, évszámmal: 1891. É-i homlokzata vakolt, a többi homlokzata téglaarchitektúrás. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű. ÉNy-i helyisége csehsüveg boltozatos, a több síkmennyezetes. A cselédház L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, téglaburkolatos épület, udvari homlokzatain faoszlopos tornáccal. Kéttraktusos elrendezésű, átépítve, a helyiségek síkmennyezetesek. Az istálló T alaprajzú, földszintes, téglaburkolatos épület, a T vízszintes szárán felső csonkakontyolt nyeregtetővel, a T függőleges szárán nyeregtetővel. Istálló és kocsiszín van benne. A fővadászlak téglalap alaprajzú, földszintes, kőlábazatos, téglaburkolatos épület, felső csonkakontyolt nyeregtetővel. A T függőleges szárát valamivel alacsonyabb tetőgerincű, néhány lépcsőfokkal megemelt nyitott terasz alkotja, orommezője faburkolatos, mellvédje szintén fából, lombfűrészelt. Az erdészház téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Téglalábazatos falmezőiről a vakolat részben eltávolítva. Az épületegyüttes a 19. század végén, Habsburg Frigyes főherceg idején alakult ki és nyerte el mai formáját. Többségében jelenleg lakás található. A kiskastély részei 2005-ben felújítva.
Erdőben szabadon álló, tagolt tömegű, egyemeletes épület.
Az épület kéttraktusos, e két traktus feltehetően két külön építési szakaszban is készült. Főhomlokzata négytengelyes, egy-egy tengelyes oldalrizalitokkal. Földszinten oldalrizalitokon ablak; középrizaliton két ajtó; első emelet mind a négy tengelyében ablak. Homlokzat vörös és sárga kerámiatéglával van burkolva; zárópárkány téglából rakott fogrovatsoros. Oldalrizalitokon manzárdtető padlásablakokkal; középen kontyolt tető padlásablakkal. Tető cserépborítású; manzárdtető élén fűrészelt faelemekből készült korlát, valamint évszámos (1891) fémzászló. Bal oldalhomlokzat két egyemeletes, vörös és sárga téglával burkolt szakaszból áll. Első szakasz földszintjén vakablak, majd ablak; emeletén ablak. Második szakasz mindkét szintjén egy-egy ablak. Első szakasz háromszögű oromzattal zárt, oromzatban tégla szalagkeretű körablak; második szakasz manzárdtetővel fedett.
Hátsó homlokzat háromtengelyes; kéttengelyes középrizalitja jobb oldalán egytengelyes szakasz; bal oldali szakaszon nincsenek nyílások. Homlokzat átalakítás alatt. Középrizalit földszintjén és emeletén két-két ablak; jobb szakasz földszintjén ablak, emeletén kettős szalagkeretű vakablak. Középrizalit oromzatában tégla szalagkeretű körablak.
Jobb oldali homlokzat két egyemeletes, vörös és sárga téglával burkolt szakaszból áll. Első szakasz mindkét szintjén egy-egy ablak; emeleti téglából készült szalagkeretű. Második szakasz földszintjén ajtó és ablak; emeletén két ablak. Első szakasz manzárdtetővel fedett; második szakasz háromszögű oromzattal zárt, oromzatban tégla szalagkeretű körablak. Az épület hátsó traktusán cserépborítású nyeregtető. Az épület kerámiatégla burkolata a folyó felújítás alatt több helyen megsérült. Ablakok és ajtók az épületben jelenleg nincsenek; bemenni nem lehet.
Jelenleg üresen áll. 2004.

2014.05.04 12:30 janos.egresi állapot: 4 - egyéb

Ugyan már van frissebb állapotjelentés az én általam készített képeknél, de talán képekben többet tudok mutatni a nagykastélyból is, így kiegészítem néhány képpel. A képek 2008.04.21-én készültek.
Az épületegyüttes állapota kifogástalan, beleértve a nagykastélyt, a kiskastélyt és az újonnan felújított és átalakított gazdasági épületet is (vendégház lett).

A park szépen ápolt, karbantartott. A terület zárt, kapuügyelettel, csak előzetes engedéllyel lehet belépni. A kiaskastélyban Vadászati Történelmi Emlékhely került berendezésre, amely egyéni és csoportos látogatók előtt nyitva áll, de ehhez is előzetes engedélyeztetés szükséges a Gemenci Erdészeti Zrt-nél.

Vadászkastély (0.241 km)