Kis szerb templom és alapítványi ház

g.kel. templom
g.kel. templom
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Azonos törzsszámon, megosztott hrsz.-on álló lakóház és templom. A lakóház saroktelken álló, L alaprajzú, egyemeletes épület, Szabadság u.-i szárnya kontyolt nyeregtetős, a D-i telekhatár mentén húzódó udvari szárny félnyeregtetős. Az udvari szárny K-i végéhez alacsony toldalék kapcsolódik. Félköríves kapuja a Szabadság u.-i homlokzat D-i részén nyílik. Udvari homlokzatai előtt kőkonzolos függőfolyosó. Utcai szárnyának földszintjén álmennyezetes üzlethelyiségek. Kapualja szegmentíves dongával fedett, oldalfalai toszkán pilaszterekkel tagoltak. Háromkarú lépcső, orsófalas, kőfokokkal, eredeti kovácsoltvas korláttal. Az udvar végében és a két telek között húzódó téglafal D-i oldalán további melléképületek. Épült 1820-1840 között a hitközség alapítványi bérházának. 1952-ben államosították. 1954-ben és 1986-1990 között teljesen elújították. A templom a lakóház udvarában áll. Telke magasabban fekszik, mint a környező utcaszint. É-ról támfal, D-ről a lakóház udvarában húzódó téglafal határolja, a templom felőli oldalán 18-19. századi sírkövek. A templom szabadon álló, keletelt, egyhajós, íves szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos épület, szentélye felett kontyolt nyeregtetővel. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat, melynek feljárata a toronyalja É-i oldalán. A szentély előtti boltszakaszhoz kereszthajó jellegű, félkupolával fedett térbővületek csatlakoznak, a fülkékkel tagolt hátfalú szentély középtengelyében szegmentíves térbővület. Korábbi, 1754-ben emelt épület helyén egy szerb gazdálkodó házaspár alapítványából 1843-ban építették. 1972-ben a város megvásárolta s a zeneiskola kamaratermévé alakíttatta át. Jelenleg üresen áll.
L alaprajzú, egyemeletes saroképület konytetővel, cserépfedéssel.
Szabadság utcai homlokzata 11, Batthyány utcai oldalhomlokzata 2 tengelyes. A homlokzatokon lábazat és 3 részes főpárkány fut végig. A földszintet az emelettől egyrészes osztópárkány választja el, az ablakok alatt ugyancsak egyrészes könyöklőpárkány húzódik. Az osztó- és a könyöklőpárkány közti mellvédsávban minden ablak alatt tagolt keretezésű, fekvőtéglány alakú mélyített tükör helyezkedik el. Az épület nyílásai állótéglány alakúak, a kapu méretében és félköríves záródásával is eltér a többi falnyílástól (a 8. tengelyben). A fszt-i ablakok egyszerű szalagkerete félköríves záródású, a kapu kereteletlen, kerékvető kövekkel; az emeletiek kereteletlenek. A Szabadság utcai két fszt-i tengely szintén kereteletlen, emelt félköríves záródású mélyített faltükörben helyezkednek el. A kapulaj szegmentíves dongával fedett, toszkán pilaszterekkel. Innen nyílik a pincelejárat. A lépcső háromkarú, húzott, orsófalas, kőfokokkal, eredeti vaskorláttal.
Az udvari homlokzaton konzolos függőfolyosó, vaskorláttal.

Kisméretű görögkeleti templom a homlokzat síkjából kissé előrelépő középtoronnyal, íves záródású, a hajóval megegyező magasságú szentéllyel, toronysisakján fém-, a templomtest tetején cserépfedéssel. Kb. másfél méteres töltésen, egy lakóház udvarán szabadon áll; ez utóbbi körülmény az oka annak, hogy egyik oldalhomlokzata vált főhomlokzattá.
A templomon lábazat és erőteljes, háromrészes főpárkány fut körbe, a főpárkány függőlemezét kis konzolok támasztják meg, a falakat toszkán pilaszterek tagolják. A plaszterközökben helyezkednek el az ablakok: kosáríves záródásúak, szemöldökgyámmal, keretük tagolt szalagkeret, van könyöklőjük. A Batthány utcára néző hajófal közepén nyílik a tulajdonképpeni főbejárat: szegmentíves záródású nyílás egyszerű kő szalagkerettel. Fölötte félkörablak van, melynek keretelése azonban a többi ablakéval egyezik meg.
Az "építészeti" főhomlokzat széleit egy-egy, a középtengelyt kiemelő rizalitéit 2-2, egymásba csúszó, a hajófalakéival egyező kialakítású pilaszter zárja le. A rizalit pilaszterei háromrészes kőpárkányt tartanak, erről emelkedik a bemélyedő tükrös kialakítású első toronyemelet, amit a másodiktól osztópárkány választ el; a második toronyemelet lábazatos, széleit ión pilaszterek hangsúlyozzák, ablakai a hajóablakokkal megegyeznek, főpárkánya háromrészes, üres órahelyekkel. A tornyot sátortető fedi. A középtengelyben elhelyezkedő kapu félköríves záródású, keret nélküli.

2018.07.14 08:30 Emese62 állapot: 4 - pont: 26

Kis jóindulattal adok négy pontot! A templom alján minden oldalon pereg a vakolat a toronyról is. A kerítésbe beleépítve régi szerb sírkövek vannak, az alapítványi ház rossz állapotú elhanyagolt, koszos. Sajnos a templom zárva volt. Nem tudom használják-e?

áruház (0.063 km)
üzletház (0.084 km)